ANALIZA

ISPRED ISTARSKE ŽUPANIJE SAMO JE GRAD ZAGREB: Poduzetnici po svakom zaposlenom lani ostvarili DOBIT OD 52.979 KUNA

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Porečki Valamar, jedan od najvećih investitora u turizmu, ove godine najviše je ulagao u kampove

Porečki Valamar, jedan od najvećih investitora u turizmu, ove godine najviše je ulagao u kampove


Posljednjih godina najznačajnije su investicije realizirane u sektoru turizma. Riječ je o investicijama za izgradnju novih smještajnih objekata najviše kategorije, kao i o investicijama u rekonstrukciji postojećih objekata kojima se podiže kvaliteta ponude i unapređuje turistički proizvod, ističe predsjednica Županijske komore Pula Jasna Jaklin Majetić

Poduzetnici u Istarskoj županiji čine 8,4 posto svih hrvatskih poduzetnika, odnosno zapošljavaju 5,7 posto zaposlenih kod poduzetnika u Hrvatskoj. Lani ih je u Županiji poslovalo 11.006, a zapošljavali su 53.948 osoba. Porast broja poduzetnika od 7,7 posto u odnosu na 2017. u znatnoj je mjeri potaknut i mjerama za poticanje malog poduzetništva i aktivne politike zapošljavanja. Prema indeksu gospodarske snage županija koji se temelji na više pokazatelja, među kojima su BDP po stanovniku i prihodi na inozemnom tržištu, Istarska županija već nekoliko godina zauzima drugo mjesto iza Grada Zagreba.

Ukupan prihod poslovanja neznatno je povećan, i to za 2,8 posto te iznosi 34,8 milijardi kuna, a ostvaren je značajan rast dobiti od 26 posto, što pokazuje da su gospodarstvenici vrlo dobro poslovali i dobro koristili svoje resurse. Dobit po zaposlenom iznosi 52.979 kuna i veća je za 6,2 posto od hrvatskog prosjeka.

Najnoviju su to pokazatelji gospodarskog potencijala Poluotoka koje je analiziralo Gospodarsko vijeće, najviše tijelo Županijske komore Pula.

Kvaliteta i ponuda

- Posljednjih godina najznačajnije su investicije realizirane u sektoru turizma. Riječ je o investicijama za izgradnju novih smještajnih objekata najviše kategorije, kao i o investicijama u rekonstrukciji postojećih objekata kojima se podiže kvaliteta ponude i unapređuje turistički proizvod, ali se i podiže destinacijska privlačnost. To se u prvom redu odnosi na goste, ali velika briga se vodi i o radnoj snazi pa se zadnjih godina bilježe i značajna ulaganja u smještajne objekte za sezonske radnike, ističe Jasna Jaklin Majetić, predsjednica pulske Županijske komore. - Tvrtke kao Valamar Riviera, Plava Laguna, Maistra, Arena HospitalityGroup, Laguna Novigrad te ostale iz turističkog sektora u investicijskom su zamahu vrijednom nekoliko milijardi kuna, kaže predsjednica Županijske gospodarske komore. Dodala je da su, što se tiče investicijskog zamaha, nastavljene i investicije u maloprodajne kapacitete: u Puli je otvoren najveći trgovački centar u Županiji, Max City, a u Poreču Riva Mall, kaže predsjednica Županijske komore.

Uz značajne investicije u turističkom, trgovačkom, IT i građevinskom sektoru, gospodarsku situaciju u Istarskoj županiji posljednjih godinu dana najsnažnije su obilježile kriza i stečaj najvećeg istarskog brodogradilišta.

- Nakon iskazanog gubitka u 2017. te neuspješnih pokušaja pokretanja restrukturiranja, većina tvrtki u sklopu Uljanik grupe završila je u stečaju. Time je za sada zaustavljena gradnja velikih trgovačkih i specijalnih brodova, u čemu je to istarsko brodogradilište svojevremeno bilo svjetski lider, ističe Jaklin Majetić. - To što je sudbina i budućnost brodogradnje u Uljaniku još uvijek neizvjesna ne znači da je ta djelatnost u potpunosti nestala s ovih prostora, budući da brodogradnju u Istarskog županiji nastavljaju preostala dva brodogradilišta koja grade srednje i manje brodove raznih namjena, smatra Jaklin Majetić.

Neophodno je stvoriti uvjete za privlačenje novih mladih IT stručnjaka iz svih krajeva svijeta da sa svojim obiteljima žive i rade ovdje, uz pretpostavku daljnjeg jačanja STEM programa pulskog Sveučilišta, navodi Jasna Jaklin Majetić.

Lider IT sektora

- Svakako posebnu vrijednost ima greenfield investicija koju je realizirala najveća hrvatska IT tvrtka Infobip. Izgradnja supermodernog kampusa Pangea u Vodnjanu direktan je doprinos te značajne kompanije rastućem IT sektoru u Istarskoj županiji. Upravo je jačanje IT sektora jedno od bitnih obilježja recentnog gospodarskog razvoja u našoj Županiji koji na krilima nekoliko vrlo uspješnih istarskih IT kompanija konkurentnih na globalnom tržištu i imaju veliki potencijal rasta zahvaljujući svojem znanju i inovativnosti, naglašava Jaklin Majetić.

Među najveće investicije, podvlači predsjednica Županijske komore, svakako treba ubrojiti i posljednju fazu cestovnog Istarskog ipsilona koja značajno doprinosi zapošljavanju domaćih tvrtki iz sektora niskogradnje, ali i drugih pratećih usluga. Ističe i planiranu izgradnju obalnog putničkog terminala u Puli čime bi se, osim turizma, dodatno trebalo osnažiti lokalno gospodarstvo i potaknuti zapošljavanje. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of