ŠANGAJ

Intel dobio dozvolu za isporuku nekih proizvoda Huaweiju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Intel je dobio dozvolu američkih vlasti da nastavi isporučivati određene proizvode kineskom Huaweiju, rekao je u utorak glasnogovornik američkog tehnološkog diva.

Američko-kineski odnosi prolaze kroz najgore razdoblje u posljednjih nekoliko desetljeća a Washington je prisilio i vlade drugih zemalja da blokiraju Huawei, tvrdeći da će kineski telekomunikacijski div predati podatke Pekingu koji će ih koristiti za špijunažu.

Od 15. rujna američkim je kompanijama zabranjeno opskrbljivati i servisirati Huawei.

Kineski državni list China Securities Journal objavio je početkom tjedna da je Intel dobio dozvolu za opskrbu Huaweija.

Kineska korporacija Semiconductor Manufacturing International (SMIC) potvrdila je prošlog tjedna da je također zatražila dozvolu za nastavak servisiranja Huaweija. SMIC koristi opremu američkog porijekla za izradu čipova za Huawei i druge kompanije.

Južnokorejski proizvođač čipova SK Hynix također je zatražio američku dozvolu za prodaju proizvoda Huaweiju, ali je nije dobio, saznaje se iz obaviještenog izvora.

Dozvolu je prema objavi iz kolovoza zatražio i tajvanski projektant čipova MediaTek.

Izvor koji nije ovlašten za razgovor s medijima pa je želio ostati anoniman kazao je da šanse neameričkih kompanija da dobiju američku dozvolu možda baš i velike pa proizvođači čipova izrađuju krizne planove, nastojeći pojačati opskrbu drugih klijenata.

SK Hynix nije želio komentirati informaciju o zahtjevu za američkom dozvolom.

Huawei, kojeg je 1987. godine osnovao bivši inženjer kineske Narodnooslobodilačke vojske, opovrgava tvrdnje da špijunira za Peking i naglašava da ga SAD pokušava oklevetati jer zapadne kompanije zaostaju za njime u tehnologiji mobilnih mreža nove generacije 5G.

Neki promatrači uspoređuju aktualne napetosti u odnosima Kine i SAD-a s hladnoratovskom utrkom u naoružanju, pri čemu se SAD pribojava da će dominacija na području 5G-a donijeti Kini prednost koju Washington nije spreman prihvatiti, navodi Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of