BERLIN

Njemačka planira strožu provjeru dobavljača opreme za tk mreže

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačka vlada načelno je odlučila postrožiti provjeru dobavljača opreme za telekomunikacijske mreže, slijedeći primjer europskih država koje pokušavaju zaustaviti prodor kineskog Huaweija na europsko tržište.

Temeljite provjere sustava upravljanja u dobavljačima i njihove tehnologije obuhvatit će i mreže bazirane na radijskim pristupnim tehnologijama, (RAN) koje omogućuju pružanje mobilnih usluga nove generacije 5G, rekli su u srijedu koalicijski i vladini izvori.

Potvrdili su time izvještaj poslovnog dnevnika Handelsblatt, prema kojem je vladajuća koalicija na čelu s kancelarkom Angelom Merkel nakon dvije godine prepirki dogovorila formulu za odnos prema visoko rizičnim dobavljačima u predloženom zakonu o IT sigurnosti.

Kompromis će tek biti pretočen u pravni tekst, koji bi ured premijerke trebao razmotriti u studenom, izvijestio je Handelsblatt, ne navodeći izvore.

Europske vlade mijenjaju odnos prema dobavljačima nakon pritiska SAD-a koji tvrdi da kineski Huawei predstavlja sigurnosnu prijetnju budući da su, između ostalog, kineske tvrtke i građani po zakonu dužni pomagati državi u prikupljanju obavještajnih podataka, podsjeća Reuters.

Huawei tvrdi da ne bi dopustio da se njegova oprema koristi za špijuniranje.

Britanija je formalno zabranila Huawei, Francuska će ga zaobilazno isključiti, a Njemačka učinkovito birokratski zaustaviti, kažu njemački dužnosnici.

"Konačni je ishod isti", rekao je neimenovani visoki sigurnosni dužnosnik.

Operateri mobilnih mreža u Njemačkoj Deutsche Telekom, Vodafone i Telefonica Deutschland redom su klijenti Huaweija i tvrde da bi uklanjanje i zamjena njegove opreme iziskivalo velike troškove.

Deutsche Telekom velikim je dijelom opremio svoju 5G mrežu Huaweijevim proizvodima, obuhvativši njome polovinu stanovnika Njemačke. Očekuje se da će biti dovršena prije no što novi zakon o IT sigurnosti stupi na snagu, navodi Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater