ZAGREB

HUP pozdravlja odluku Samobora o ukidanju poreza na potrošnju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) pozdravlja odluku Grada Samobora koji je ukinuo porez na potrošnju, kao i odluke drugih gradova koji su postupili na jednak ili sličan način i rasteretili svoje poduzetnike, poput Koprivnice, Čakovca i Bjelovara.

Grad Samobor, naime, u srijedu je objavio da od 1. siječnja ukida porez na potrošnju kako bi se olakšalo ugostiteljima pogođenima posljedicama epidemioloških mjera. Porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića prodanih u ugostiteljskim objektima na području grada Samobora obveznici su plaćali po stopi od 3 posto na prodajnu cijenu pića, čime se u gradski proračun godišnje slijevalo milijun kuna.

HUP u priopćenju od srijede podsjeća da su se u prosincu obratili Hrvatskoj zajednici županija i Udruzi gradova apelirajući na sve regionalne i lokalne zajednice da preuzmu dio tereta te rasterete gospodarstvenike i otpišu ili odgode sva lokalna davanja za poduzetnike kojima je uslijed negativnog utjecaja ugroženo poslovanje i koji su dovedeni na rub opstanka.

Članice HUP-a predviđaju da će potpore biti nužne i ključne za prvu polovinu 2021. i stoga još jednom apeliraju da jedinice lokalne i regionalne samouprave u djelokrugu svojih nadležnosti osiguraju ublažavanje posljedica udara na poduzeća i obrte.

HUP apelira na nastavak fiskalnog i parafiskalnog rasterećenja koje se odnosi na obustavu ili smanjenje plaćanje zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu lokalne samouprave.

Apeliraju i na obustavu obračuna odvoza komunalnog otpada, obustave ili smanjenja komunalnih naknada i doprinosa, potpore za poticanje poduzetništva i uspostavljanje fonda za financijsku pomoć poduzetnicima, obustavu poreza na korištenje javnih površina, očuvanje subvencija dječjim vrtićima, uključivanje OPG i malih poljoprivrednika u lokalne "on-line“ tržnice, smanjenje naknada vijećnicima, dužnosnicima i ostalim članovima upravnih i nadzornih tijela u gradskim ustanovama i tvrtkama, ukidanje prireza te obročne otplate po obvezama u bilo kojoj osnovi.

Traže i obustava ovrha i prisilne naplate za gradske prihode, uspostavu kreditnih linija uz uspostave garancijskih fondova, pakete potpora za posebno pogođene skupine gospodarskih subjekata, povrat naknada u visini spomeničke rente i poreza na potrošnju i smanjenje boravišnih pristojbi.

"Očekujemo da u ovoj nezapamćenoj krizi sve lokalne i regionalne jedinice samouprave pokažu svoju solidarnost i odreknu se dijela svojih prihoda kako bi pomogli očuvati krizom ionako uvelike nagriženo gospodarstvo na nogama", poručili su iz HUP-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater