ZAGREB

Hanfa OTP Investu odobrila osnivanje Fonda za stabilnost

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijelo je rješenje kojim se OTP investu odobrava osnivanje i upravljanje Fondom za stabilnost.

Na sjednici Upravnog vijeća Hanfe održanoj u četvrtak, navedeno je kako se radi o otvorenom investicijskom fondu s javnom ponudom (UCITS) koji se osniva na određeno vrijeme od tri godine, a namijenjen je institucionalnim ulagateljima koji su spremni uložiti najmanje milijun kuna, na tri godine, te koji u tom razdoblju neće imati potrebe za likvidnosti te mogu podnijeti umjeren rizik ulaganja.

Novčana sredstva ulagatelja prikupljat će se tijekom razdoblja početne ponude udjela koje traje najviše trideset dana. Najniži iznos koji će se prikupiti prilikom osnivanja Fonda je petsto milijuna kuna, a najniži novčani iznos pojedinog ulagatelja tijekom početne ponude udjela i prikupljanja sredstva iznosi milijun kuna, koliko je i početna cijena jednog udjela. Ulazna i izlazna naknada neće se naplaćivati, dok će se obračunavati i naplaćivati naknada za upravljanje i naknada za depozitara, kao i drugi troškovi i naknade precizirane u prospektu Fonda.

Svrha fonda zajedničko je ulaganje imovine, prikupljene javnom ponudom udjela u Fondu i to prvenstveno otkupom prenosivih dužničkih vrijednosnih papira i instrumenata tržišta novca čiji je izdavatelj ili za koje jamči Republika Hrvatska, te otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS) koji su osnovani na području Hrvatske, a koji svoju imovinu pretežno ulažu u obveznice.

Investicijski cilj fonda je da ulagateljima ponuditi primjerenu likvidnost uloženih sredstava, očuvanje početne vrijednosti uloga i ostvarivanje primjerenog povrata na uložena sredstva i povećanje likvidnosti prenosivih dužničkih vrijednosnih papira i instrumenata tržišta novca čiji je izdavatelj ili za koje jamči Republika Hrvatska.

U donesenom rješenju istaknuto je da je OTP invest društvu s ograničenom odgovornošću za upravljanje fondovima odobrena iznimka za ulaganje preko 35 posto neto imovine Fonda za stabilnost u prenosive vrijednosne papire i to obveznice, te instrumente tržišta novca čiji je izdavatelj ili za koje jamči Republika Hrvatska.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini