ZAGREB

Hanfa: Neto vrijednost imovine UCITS fondova krajem ožujka 19,3 mlrd kn

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukupna neto vrijednost imovine svih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom - UCITS fondova, u Hrvatskoj je krajem ožujka 2021. iznosila 19,3 milijarde kuna ili 1,09 milijardi kuna više nego na početku godine, a 3,66 milijardi kuna više nego krajem lanjskog ožujka, izvijestila je u ponedjeljak Hanfa.

Neto vrijednost imovine UCITS fondova je tako krajem ožujka bila šest posto veća nego na početku 2021. godine, a za 23 posto nego krajem ožujka prošle godine, kada je zabilježeno potonuće imovine investicijskih fondova uslijed koronakrize, istaknuto je u priopćenju Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u povodu Svjetskog dana investicijskih fondova.

Ti podaci, naveli su iz Hanfe, ukazuju na to da se povjerenje i ulaganje u otvorene investicijske fondove, nakon prvotnog šoka koronakrize, ipak oporavlja, potaknuto i povoljnim tržišnim kretanjima.

Najznačajniji ulagači u otvorene investicijske fondove s javnom ponudom su tzv. mali ulagatelji čija je neto imovina u investicijskim fondovima krajem prošle godine iznosila 11,65 milijardi kuna, što je za 14,09 posto više u odnosu na lanjski ožujak. 

Osim malih ulagatelja, preostalih 6,57 milijardi kuna neto imovine investicijskih fondova krajem prošle godine odnosilo se na ulaganja društava za osiguranje, 2,53 milijarde kuna, zatim kreditnih institucija, 1,02 milijarde kuna, mirovinskih fondova, 749 milijuna kuna, investicijskih fondova, 328 milijuna kuna, investicijskih društava, 12 milijuna kuna, dok na "ostale ulagatelje" otpada 1,92 milijarde kuna ulaganja, izvijestili su iz Hanfe.

Osim oporavka neto imovine, nakon pada u prvom tromjesečju 2020. rasli su i prinosi otvorenih investicijskih fondova, a posebno onih koji ulažu na dionička tržišta, pa su tako u prvom tromjesečju ove godine dionički fondovi ostvarili prinos od 5,67 posto, mješoviti 2,59 posto, a ostali 1,4 posto, stoji u priopćenju.

Obveznički otvoreni investicijski fondovi, kategorija fondova u koje ulaže najveći broj građana jer su za ulaganje najmanje rizični, u prvom tromjesečju ove godine ipak su blago skliznuli u negativno područje, s prinosom koji je pao 0,59 posto. Očekivani oporavak gospodarstava diljem svijeta može donijeti prilike za isplativija ulaganja, no kao i svako ulaganje, tako i ono u investicijske fondove nosi određeni rizik, bez zakonske zajamčene sigurnosti povrata uloženog novca, napomenuli su iz Hanfe.

Savjeti Hanfe građanima za ulaganja

Svjetski dan investicijskih fondova se obilježava 19. travnja, na dan rođenja Abrahama van Ketwicha, koji se smatra ocem investicijskih fondova jer je 1774. godine osnovao prvi fond u svijetu, a Hanfa je tim povodom građanima uputila i deset važnih savjeta za ulaganja.

Prvi glasi da trebaju sagledati i zapisati svoje financijske ciljeve, rangirati ih po važnosti te, uzimajući u obzir svoju sklonost prema riziku i vremenski horizont ulaganja, odabrati onaj financijski proizvod koji će im najviše odgovarati. 

Slijedeći kaže da ne žure već usporede sve opcije dok ne pronađu onu koja im najviše odgovara, pri čemu, ako je potrebno, potraže i profesionalni savjet.

Zatim, građanima se savjetuje da nikada ne ulažu u proizvode koje ne razumiju, da ulažu dugoročno, a ako će im višak novčanih sredstava trebati u kraćem roku, da ulažite u likvidniju, to jest lako unovčivu imovinu.

Savjeti su i da izbjegavaju "efekt krda", da ne donose odluke na temelju emocija, da ne ulažu sav novac u isti financijski proizvod, da obrate pažnju na troškove koje investicija može sadržavati, te naposljetku, da paze na prijevare.

Krstulović iz HGK: Prošla godina pokazala znatnu zrelost hrvatskog financijskog tržišta

U povodu Svjetskog dana investicijskih fondova oglasili su se iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), pri čemu je predsjednik Udruženja investicijskih fondova HGK Hrvoje Krstulović istaknuo da je prošla godina pokazala znatnu zrelost hrvatskog financijskog tržišta.

"Svi sudionici tržišta imali su cilj što učinkovitije proći kroz "covid oluju" te su u tome zajednički i uspjeli. Ulagatelji u fondove, ponajviši građani, pokazali su razumijevanje kako je ovo bila samo još jedna korekcija te je do kraja godine njihovo povjerenje u oporavak nagrađeno kvalitetnim povratima“, ustvrdio je Krstulović.

Iz HGK su tako naveli da je nakon značajnijeg pada imovine u ožujku 2020. godine, za 32 posto u odnosu na veljaču, već u travnju zabilježen blagi porast imovine koji je nastavljen sve do danas.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of