PARIZ

Francuska u strahu od kazahstanskog scenarija traži rješenje za skupu struju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuska vlada radi na novim mjerama ograničavanja rasta cijena struje, izjavio je u petak ministar financija, poručivši da Pariz želi izbjeći val nezadovoljstva građana kakav je zahvatio Kazahstan.

"Pogledajte što se događa u Kazahstanu, pokazuje nam što se može dogoditi kada cijene energije eksplodiraju, to je politički opasno", rekao je ministar financija Bruno Le Maire novinarima u novogodišnjem govoru.

Cijene energije osjetljiva su tema u Francuskoj. Tako je povećanje poreza na gorivo u 2018. pokrenulo višemjesečne ulične prosvjede koji su prerasli u širi antivladin pokret.

Energija je u 2021. poskupjela širom svijeta, a Pariz se obvezao zaštititi kućanstva ograničenjem rasta reguliranih cijena struje na samo četiri posto u veljači. Cijene su u međuvremenu još više porasle, a pokušaj Pariza da ih zamrzne ograničenjem naknada pokazao se nedovoljnim.

"Ako u narednim danima ne nađemo rješenje za cijene struje, Francuzima će krajem siječnja struja poskupjeti od 35 do 40 posto", rekao je Le Maire.

"Na kocki su tisuće radnih mjesta. Protekla dva tjedna radili smo noću i danju kako bismo pronašli rješenje koje će jamčiti gornju granicu rasta cijene električne energije od četiri posto i zaštititi intenzivne potrošače među kompanijama", dodao je francuski ministar financija.

Pariz je razmatrao mogućnost da državna elektroenergetska kompanija EDF ponudi konkurenciji više struje iz nuklearnih elektrana po povoljnijim cijenama kako dobavljači ne bi plaćali visoke cijene struje na veleprodajnim tržištima koje utječu i na cijenu struje za kućanstva.

Le Maire je rekao da je razgovarao sa čelnikom EDF-a Jeanom-Bernardom Levyjem i s povjerenicom EU-a za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, koja je s drugim članovima EK doputovala u Pariz radi početka francuskog šestomjesečnog predsjedanja EU-om.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum