BEČ

Visoke cijene energije u Austriji teret za građane, izvor zarade za državu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Neshvatljivo je da i energetske kompanije u djelomičnom državnom vlasništvu zarađuju na visokim cijenama plina i struje, što znači da na njima zarađuje i država, dok građani trpe, istaknulo je austrijsko ministarstvo financija, najavivši promjene.  

"Budući da su cijene struje trenutno vezane za cijene plina, na rastu cijena plina zarađuju i kompanije koje struju uglavnom proizvode iz obnovljivih izvora energije", istaknulo je ministarstvo u priopćenju.

"Takva situacija rezultat je rata, ali neshvatljivo je u prvom redu da to vrijedi i za energetske kompanije čiji je suvlasnik (austrijska) država", dodali su.

Država je suvlasnik energetskih tvrtki EPN i Verbund.

Kancelar Karl Nehammer izjavio je u četvrtak u intevjuu za "Tiroler Tageszeitung" da "treba voditi računa da kada poduzeća u kojima država ima vlasnički udio ostvaruju iznimno veliku zaradu, profitiraju i vlasnici, a to su na koncu konca porezni obveznici".

Ministarstvo je zato po nalogu kancelara Karla Nehammera počelo analizirati "razne prijedloge i modele kako bi pomoglo ublažiti problem".

"Jasno je da država ne bi trebala profitirati od aktualne krize dok ljudi trpe pod pritiskom snažnog rasta cijena struje", dodali su.

Glasnogovornik ministarstva naglasio je ipak u telefonskom razgovoru za novinsku agenciju APA da ne planiraju dovesti u pitanje vezanje cijena struje uz cijene plina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom