ZAGREB

Dolar ojačao prema košarici valuta, Fed ubrzava ukidanje poticaja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla, dok su ulagači pratili vijesti o širenju omikron varijante koronavirusa i špekulirali o zaoštravanju monetarne politike Feda.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,1 posto, na 96,14 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,5 posto, na 112,80 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, za 0,1 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,1310 dolara.

Početkom tjedna dolar je bio pod pritiskom zbog brzog širenja omikrona, zaraznije varijante koronavirusa i možda otporne na postojeća cjepiva.

Širenje omikrona po svijetu navelo je mnoge vlade na oštrije kontrole granica i izazvalo zabrinutost u vezi oporavka gospodarstava, pa su se investitori okrenuli sigurnijim lukama za kapital u neizvjesnim vremenima, poput japanskog jena i švicarskog franka te državnih obveznica, dok su se pod pritiskom našle valute koje smatraju rizičnijima.

Dolarov indeks zaronio je u utorak ispod razine od 96 bodova jer se špekuliralo da bi američka središnja banka zbog omikron rizika po gospodarstvo mogla usporiti put prema normalizaciji monetarne politike.

Međutim, u izvješću Kongresu predsjednik Feda Jerome Powell poručio je polovicom tjedna da visoku inflaciju više ne smatra privremenom i da će Fed zbog toga ponovno razmotriti planove smanjenja programa otkupa obveznica na idućoj sjednici, koja će se održati od 14. do 15. prosinca.

To je na tržištu potaknulo špekulacije da bi zbog inflacije, koja bi mogla ostati visoka dulje nego što se procjenjivalo, Fed mogao ubrzati proces ukidanja programa kupnje obveznica, a potom i povećati ključne kamate prije nego što se očekivalo.

Predsjednica Fedova ogranka u San Franciscu Mary Daly u četvrtak je kazala da je možda vrijeme da se počne izrađivati plan za povećanje kamata kako bi se zauzdala inflacija, a predsjednik ogranka u Richmondu Thomas Barkin izrazio je potporu normalizaciji monetarne politike.

"Ako se izuzme strka u ovome trenutku prisutna na tržištima, u velikoj mjeri potaknuta neizvjesnošću oko omikrona, tečaj dolara nalazi se u ciklusu jačanja”, rekao je Kyle Rodda, analitičar IG-a u Melbourneu.

Kretanja na tržištu novca sada pokazuju da postoji 74 posto izgleda da će Fed povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova do svibnja iduće godine, dok se nedavno očekivalo da će to biti tek u drugoj polovici 2022.

Ta očekivanja nisu znatnije poremetili ni slabiji podaci o zapošljavanju u SAD-u. U petak je, naime, objavljeno da je u prošlom mjesecu broj zaposlenih povećan za 210.000, znatno manje nego mjesec dana prije i manje od očekivanih 530.000.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini