ZAGREB

Dogus grupa prodala i hrvatske marine fondu iz Luksemburga

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Turska Dogus grupa prodala je poslovanje s marinama pod brendom D-Marin investicijskom fondu CVC Capital Partners iz Luksemburga, koji su time postali vlasnicima i triju hrvatskih marina - Dalmacija u Sukošanu, Borik u Zadru i Mandalina u Šibeniku - kojima je do sada upravljao Dogus.   

Vlasnicima marina Dalmacija i Borik Dogus grupa postala je prije osam godina, odnosno 2012., a prije toga 2009. preuzela je upravljanje šibenskom marinom Mandalina, koja je pod brendom D-Marin s poslovanjem počela 2011. godine.

"Fond CVC VII tvrtke Capital Partners kupio je poslovanje tvrtke D-Marin u Grčkoj, Hrvatskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Korištenjem CVC-ove međunarodne mreže te iskustva u izgradnji tvrtki diljem svijeta, novi većinski dioničar namjerava stvoriti vodeću globalnu tvrtku za upravljanje premium marinama kroz organski rast i akvizicije", priopćili su u srijedu na upit Hine iz hrvatskog ureda Dogus grupe.

Ističu i da svi menadžerski i operativni timovi D-Marina nastavljaju obavljati svoje dosadašnje poslove te da taj ugovor ne uključuje hotele Dogus grupe u Hrvatskoj, kojih imaju tri - u Dubrovniku, u Šibeniku i u Zadru (hotel Maraska), na kojemu još rade.

"Hrvatske D-Marin marine ostvarile su još jednu uspješnu godinu s ostvarenim prihodom od oko 16 milijuna eura, dok su i ostale tvrtke Dogus grupe koje posluju u Hrvatskoj poslovale pozitivno i posvećene su daljnjoj optimizaciji poslovanja te usmjerene na novu turističku sezonu 2020. godine", naglašavaju iz Dogusa.

Dogus je svojedobno bio kupio i paket dionica hrvatskog sustav marina u državnom vlasništvu ACI-ja, uz izjave da ga žele preuzeti, no u ožujku 2019. prodali su svoj udjel od 10,8 posto dionica u ACI-ju.

Krajem svibnja 2018. godine je Dogus grupa u Zagrebu s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala ugovor kojim ta banka za 70 milijuna eura preuzima približno 25 posto udjela u kompaniji D Marinas, koja je u to vrijeme kao dio turske Dogus grupe upravljala s deset marina u Hrvatskoj, Turskoj i Grčkoj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater