ZAGREB

Dan HOK-a i 170 godina organiziranog obrtništva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska obrtnička komora (HOK) u petak je svečanom akademijom obilježila Dan HOK-a i 170 godina organiziranog obrtništva u Hrvatskoj te dodijelila nagrade i priznanja najboljima u obrtništvu, a akademiji je kao njezin pokrovitelj prisustvovao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Uz predsjednika Milanovića na Akademiji HOK-a bili su i drugi dužnosnici, među kojima i izaslanik hrvatskog premijera, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, te mnogi drugi gosti, uključujući i obrtnike iz cijele Hrvatske, učenike i mentore strukovnih obrtničkih škola i iz raznih drugih strukovnih udruženja.

Akademija je održana u spomen na 1. srpnja 1994. kada je održana obnoviteljska skupština HOK-a, na što je podsjetio predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, kao i na 1852. kada su u par hrvatskih gradova osnovane trgovačko-zanatske komore, što se označava kao početak organiziranog obrtništva.

U HOK-u 100 tisuća članova

"HOK danas okuplja oko 100 tisuća članova, što je velika snaga, ali i pokretač za hrvatsko gospodarstvo, a za sve njih HOK je poslovni servis. Vodimo brigu i o strukovnom obrazovanju i razvoju obrtničkih zanimanja u Hrvatskoj, a i sve drugo neprestano poboljšavamo i činimo sve za bolji status i napredak obrtnika”, poručio je Ranogajec.

Zahvalio je Vladi što se i za obrtnike u pandemiji omogućilo zadržavanje radnih mjesta kao i naknade za fiksne troškove, čime su se mnogi spasili od bankrota, no HOK i dalje zahtjeva smanjenje stope PDV-a na 13 posto za cijelo ugostiteljstvo, kako bi bili ravnopravni i konkurentni hotelskim restoranima.

Ranogajec, kojemu, kako je kazao teče zadnja godina na čelu HOK-a nakon 12 godina, nada se da će se do kraja godine riješiti oko 1.700 zahtjeva obrtnika za otkup državnih i lokalnih prostora, a smatra i da bi se i obrtnicima trebalo sufinancirati troškove električne energije kao kućanstvima zbog porasta cijena.

Istaknuo je i da svake godine HOK proglasi oko tisuću novi majstora. Nada se da će tako biti i dalje, za što treba i konačno, po njemu, skinuti stigmu sa strukovnog obrazovanja u odnosu na gimnazijsko, a najavio je i projekt multinacionalnog centra za razvoj obrtničkog zanimanja u Sisku.

"To radimo u partnerstvu sa Sisačko-moslavačkom županijom i uz podršku Vlade sa sredstvima EU-a, a projekt je vrijedan oko 60 milijuna eura", naglasio je Ranogajec.

Milanović: Uloga HOK-a važna i primjer kako se radi sa članstvom

Za taj projekt podršku im je uputio predsjednik Milanović, naglasivši da je svima ove godine najveći izazov inflacija, te suočavanje s nedostatkom radnika i strukovnog obrazovanja.

"Važno je donijeti konstruktivne politike za rješavanje ta tri velika problema, a sve ostalo je loša ekonomija i ostat ćemo s manje dobrih ljudi koji se mogu uhvatiti u koštac s problemima”, naglasio je Milanović.

Ocijenio je i da su "davno prošla vremena kada je biti obrtnik značilo imati puno novca i da ti svi zavide", te da je stoga sada uloga HOK-a važna i neizostavna te primjer kako treba funkcionirati rad s članstvom i reguliranje djelatnosti, predlagati konkretna rješenja i suočavati se sa izazovima.

Poručio je i da obrtnike treba uvažavati te da je ekonomski rast u Hrvatskoj nezamisliv bez njih, dodajući da je važno i njih uskladiti s procesom digitalno-zelene tranzicije hrvatskog gospodarstva, koja je preduvjet opstanka i u čemu je aktivnu ulogu države označio "dužnosti i svetom misijom u kojoj strategija kašnjenja ne može biti izlika".

Filipović: Raste broj aktivnih obrta i stipendista za obrtnička zanimanja  

Ministar gospodarstva Davor Filipović također je istaknuo važnost malog i srednjeg poduzetništva te obrtnika za gospodarstvo, podsjećajući da su kroz povijest hrvatski majstori uvijek puno radili, stvarali i ostavljali svoj trag.

"Broj aktivnih obrta stalno raste u zadnjih pet godina, sada ih je oko 100 tisuća, a samo u prvih šest mjeseci ove godine više ih je za 4 posto u odnosu na 2021. Povećan je i broj učenika u strukovnim zanimanjima u tekućoj školskoj godini, a povećava se i stipendiranje i broja učenika i stipendija”, kazao je Filipović, napominjući da je to zalog budućnosti u kojoj treba sačuvati i tradicijske obrte.

Najavio je da će Vlada i dalje poticati i podržavati obrtnike i aktivnosti HOK-a, kao i poduzimati aktivnosti da u ovim teškim okolnostima očuva gospodarstvo.

Nagrađeni

Na Akademiji su sedmorici obrtnika uručene nagrade HOK-a „Zlatne ruke” - Ivanu Ćibariću iz Ivanca, Mihu Hendiću iz Dubrovnika, Višnji Loparić iz Lobora, Mladenu Malti iz Zadra, Aleksandru Oparovu iz Rijeke, Gabrijeli Mariji Patačko iz Bjelovara i Mariji Suboti iz Zagreba.

Dodijeljeno je i sedam plaketa „Zlatne ruke”, dvije majstorske diplome te nagrade HOK-a i Ministarstva gospodarstva "Šegrt Hlapić" najboljem učeniku strukovne škole Antonelu Horvatu iz Križevaca, najboljem mentoru Daliboru Čermaku iz Bjelovara te najboljoj školi Strukovnoj školi Đurđevac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini