ZAGREB

Do 2028. smanjiti otpad od hrane za 30 posto - konferencija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Hrvatskoj na godinu nastaje više od 286.000 tona otpada od hrane, a cilj je se to do 2028. godine smanji za 30 posto, istaknuto je u utorak na konferenciji "Hrana nije otpad: Nauči više! Učini više!", u organizaciji Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranja grada Zagreba.

Od ukupno odbačene hrane u Hrvatskoj 76 posto dolazi iz kućanstava, a 24 posto iz poslovnog sektora, rečeno je.

Građani Hrvatske, kako je navedeno, godišnje bace 129.616 tona jestive hrane, a baci se i 86.726 tona nejestivog dijela. Poslovni sektor godišnje izgubi 50.723 tona jestive hrane i 19.311 koji je nejestivi dio.

"Hrana se zbog različitih razloga rasipa i baca kroz cijeli lanac opskrbe hranom, od primarne proizvodnje, prerade i proizvodnje, distribucije, skladištenja i prodaje, ugostiteljskih objekata i institucionalnih kuhinja do kućanstava", istaknuto je.

Stoga je nužno provesti niz aktivnosti, u svrhu promjene navika i ponašanja ljudi prilikom rukovanja hranom.

Pročelnica gradskog Ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Ana Pavičić-Kaselj je kazala kako se prema hijerarhiji gospodarenja otpadom od hrane prednost daje upravo sprječavanju nastajanja otpada od hrane, a to znači učinkovitu proizvodnju, preradu, skladištenje, prodaju i ostalu distribuciju hrane, uz minimalno stvaranje viškova.

Ravnatelj Uprave za stočarstvo u kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede Zdravko Barać je podsjetio da je Ministarstvo poljoprivrede početkom godine sklopilo dobrovoljne sporazume za sprječavanje i smanjenje otpada od hrane sa različitim skupinama dionika kojima potiče njihovu međusobnu suradnju i dijalog, razmjenu iskustva te definiranje zajedničkih ciljeva i aktivnosti.

Sporazum je, kako je kazao, potpisalo 44 dionika, a isti je otvoren za pristupanje novim potpisnicima.

Cilj sporazuma je doprinosa u ostvarenju smanjenja otpada od hrane u RH za 30 posto do 2028., rekao je Barać.

"U Hrvatskoj se godišnje baci više od 286 tisuća tona hrane, a iako smo na razini EU među zemljama s najmanjom količinom otpada od hrane po stanovniku, nastavljamo daljnje iskorake provedbom mjera i aktivnosti sadržanih u novom Planu sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane do 2028., kojeg je usvojila Vlada i za koji je osigurano 5,7 milijuna eura, kao i s provedbom reformske mjere "Unaprjeđenje sustava doniranja hrane u RH“ iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost", kazao je Barać.

Naveo je kako su u sklopu spomenute reformske mjere NPOO-a, ukupne vrijednosti 4,2 milijuna eura, do sada potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane u vrijednosti 1,9 milijuna eura, za 41 posrednika u lancu doniranja hrane i za devet banki hrane.

Planirano je da će banke hrane započeti s radom najkasnije početkom 2024. godine te preuzeti ulogu koordinatora u doniranju hrane u svojoj županiji.

Kako bi se olakšalo doniranje hrane unaprijeđen je zakonodavni okvir za doniranje hrane, izrađen vodič za doniranje, a uspostavljen je i IT sustav koji je do danas spasio 700 tona hrane, a broji 322 donatorska i 109 posredničkih profila.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter