ZAGREB

Objavljena 272 javna natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, u pripremi 53

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da su do sada 272 jedinice lokalne samouprave objavile i dobile suglasnost za objavu javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, ukupne površine veće od 66 tisuća hektara, a u pripremi su još 53 natječaja.

Izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu po prvi put se propisuje žurno raspisivanje javnih natječaja za davanje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države u zakup, kao i sustav bodovanja sukladno strateškim prioritetima.

Pritom najveći broj bodova ostvaruju oni koji ostvaruju višu dodanu vrijednost (proizvodnja, prerada…) poput sektora mliječnog govedarstva, dosadašnji posjednici, domicilni te mladi nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Propisuje se i pravo državnog prvokupa po isteku moratorija, obveza i rok dostave odnosno izrade i kontrole gospodarskog programa, dodatne kontrole raspolaganja te prekršajne odredbe za neovlašteno korištenje i nedostavljanje izvješća o istom, a uvest će se i elektronička provedba javnog natječaja za zakup.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu propisuje obvezu Ministarstva poljoprivrede da preuzme raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem od jedinica lokalnih samouprava, ako ne raspišu natječaje sukladno rokovima propisanima zakonom, osim u slučaju više sile ili drugog opravdanog razloga.

Ministarstvo je nakon preuzimanja raspolaganja od pojedinih jedinica lokalnih samouprava raspisalo dva natječaja za zakup, a do sada su donesene odluke o preuzimanju raspolaganja za 18 JLS-ova, navodi se u priopćenju.

U odnosu na zadnje izvješće objavljeno je osam natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, 14 novih odluka o raspisivanju javnog natječaja je dostavljeno na odobrenje te je preuzeto raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem na području tri jedinice lokalne samouprave.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini