ZAGREB

Ustavni sud odbio male distributera goriva koji su osporavali ograničavanje cijena

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ustavni sud odbio je prijedlog Udruge malih distributera goriva koja je tražila pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti vladinih uredbi kojima su 2021. i 21022. ograničavane maloprodajne cijene naftnih derivata.

Riječ je o 19 uredbi kojima je vlada ograničavala cijene goriva od listopada 2021. do listopada 2022. 

Mali distributeri pred Ustavnim sudom tvrdili su da je jednostranim određivanjem cijene određenih naftnih derivata vlada utjecala na funkcioniranje unutarnjeg tržišta i narušila jamstvo poduzetničkih i tržišnih sloboda.

Malim distributerima goriva vlada je time, isticali su, "nametnula prekomjeran teret koji je rezultirao padom zarade na razine koje su nedovoljne za održivo poslovanje".

Također, naveli su da su ograničenja diskriminatorna jer je vlada samo malim distributerima koji sami ne prerađuju goriva ograničila visinu tzv. premijske marže, dok su oni koji sama prerađuje gorivo u povlaštenom položaju jer visina tzv. rafinerijske marže nije obuhvaćena regulacijom uredbi.

Uz to, ograničenja se nisu odnosila na benzinske crpke koje se nalaze na autocestama, a prigovarali su i da je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata donesena 7. ožujka 2022. bila na snazi čak 92 dana, što je suprotno zakonskim odredbama o maksimalnom ograničenju od 90 dana.

Ustavni sud vladine mjere ocijenio nužnim

Iz vladinog očitovanja proizlazi da je propisanim mjerama ograničenja najviših cijena i to samo baznih goriva benzina i dizela u 2021. i 2022. oslobodila potrošače financijskog tereta od preko 4.4 milijarde kuna.

Neostvareni prihod državnog proračuna i smanjenje iznosa nadoplate za biokomponentu u istom razdoblju iznosio je nešto manje od 2,4 milijarde, a neostvarenih prihod distributera kao rezultat primjene osporenih uredba više od dvije milijarde kuna.

"Poduzete vladine mjere ograničenja najvišeg iznosa maloprodajnih cijena naftnih derivata u vremenu važenja i primjene osporenih uredba, Ustavni sud stoga ocjenjuje nužnim za u tim iznimnim okolnostima zaštitu vrijednosti" kako je propisano odredbama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, zaključio je Ustavni sud.

"Stoga, način na koji je Vlada RH koristila zakonom joj dane ovlasti za donošenje osporenih uredba Ustavni sud ne dovodi u pitanje i ocjenjuje ga razmjernim i ustavnopravno prihvatljivim zbog prethodno navedenih razloga", zaključuje se u presudi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater