ZAGREB

Grad Zagreb poštovat će odluku Ustavnog suda, 1. veljače odvoz otpada neće poskupjeti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Grad Zagreb najavio je u četvrtak da će poštovati odluku Ustavnog suda, pa 1. veljače neće doći do poskupljenja odvoza otpada u Zagrebu.  

Ustavni sud u četvrtak je, do donošenja konačne odluke o suglasnosti s Ustavom i zakonom, privremeno obustavio primjenu dopunjene uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom iz prošle godine pa će cijene zbrinjavanja otpada ostati nepromijenjene.

Zbog te odluke,  rečeno je Hini u Gradskoj upravi, odvoz otpada u gradu neće poskupjeti 1. veljače, kako je prije te odluke bilo odlučeno.

"S obzirom na odluku Ustavnog suda o privremenoj obustavi primjene dopunjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom iz 2019. godine, koju je donijela Vlada RH, Grad Zagreb, odnosno Čistoća - podružnica Zagrebačkog holdinga će do konačne Odluke Ustavnog suda naplatu odvoza otpada vršiti kao i do sada, odnosno po postojećim cijenama", izvijestila je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić.

Zagrebačka Gradska skupština je 11. prosinca većinom glasova usvojila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o izmjenama Odluke o prikupljanju i naplati otpada, uz žestoko protivljenje zastupnika oporbe koji su dvaput bili srušili kvorum. Tom odlukom je u Zagrebu od 1. veljače trebao poskupjeti odvoz otpada. Fiksni dio odvoza otpada za kućanstva je trebao iznositi 68,57 kuna s PDV-om, dok je varijabilni dio cijene trebao ovisiti o veličini spremnika i broju njegovih pražnjenja tijekom mjeseca.

Zbog toga se u organizaciji udruga i prosvjedovalo u Zagrebu. Na prosvjede su se odazvali brojni građani i izrazili svoje protivljenje toj odluci.

Udruge Zelene akcija, Pravo na grad i Siget najavili su prosvjed protiv gradonačelnika Bandića i za ovu subotu, 1. veljače, kada je trebala stupiti na snagu odluka o poskupljenju odvoza otpada. Uz to, najavili su da će prosvjedovati i protiv  Generalnoga urbanističkog plana (GUP), čije su izmjene na sjednici zagrebačke Gradske skupštine 6. veljače.   

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini