ZAGREB

ZSE: Crobexi na početku tjedna pali 0,3 posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobexi pali za otprilike 0,3 posto, prateći tako negativna kretanja na europskim burzama, uz vrlo skroman promet, što ukazuje na oprez investitora.

Crobex indeks oslabio je u ponedjeljak 0,33 posto, na 2.115 bodova, a Crobex10 za 0,35 posto, na 1.239 bodova. Tako su indeksi skliznuli s najviših razina u otprilike osam mjeseci, koje su dosegnuli nakon prošlotjednog skoka za više od 2,5 posto.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao Crobexnutris, za 0,52 posto, dok je najviše porastao Crobextransport, za 1,17 posto.

Današnjim padom Crobexi prate smjer europskih burzovnih indeksa, koji su pod pritiskom jer ulagači nisu voljni dodatno riskirati uoči sjednica nekih od najvećih središnjih banaka u svijetu. Među ostalim, očekuje se da će ovoga tjedna američki Fed povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, a očekuje se i povećanje kamata britanske i europske središnje banke.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 16,30 sati bio je u minusu 0,3 posto, na 454 boda.

Također, današnji podaci Državnog zavoda za statistiku o padu industrijske proizvodnje i potrošnje u trgovini na malo u prosincu potvrdili da domaće gospodarstvo usporava. Naime, industrijska proizvodnja pala je na godišnjoj razini drugi mjesec zaredom, ovaj put 2,4 posto, dok je trgovina na malo na godišnjoj razini pala za 0,8 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 240 tisuća eura, što je za gotovo 700 tisuća manje nego u petak.

Najveći promet, gotovo 49 tisuća eura, ostvaren je dionicom HT-a, čija je cijena stagnirala na 24,4 eura.

Po likvidnosti pratila ju je dionica Podravke, s prometom od 40,2 tisuće eura. Cijena joj je pala 1,05 posto, na 94,6 eura.

Znatniji promet imala je još i dionica Valamar Riviere, nešto iznad 29 tisuća eura, a cijena joj se spustila 1,46 posto, na 4,06 eura, pa je tako među likvidnijima bila najveća gubitnica.

Istodobno, najveća dobitnica među trgovanijima bila je dionica Brodogradilišta Viktor Lenac, čija je cijena porasla 1,68 posto, na 2,42 eura.

Na ZSE se danas ukupno trgovalo s 25 dionica, pri čemu je cijena njih sedam porasla, 11 pala i sedam stagnirala. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater