udruge za zaštitu potrošača:

Nakon uvođenja eura treba paziti vraćaju li Vam blagajnici svaki cent, jer se više ne radi o jednoj, već o sedam nevraćenih lipa

Potrošači od 1. siječnja 2023. trebaju paziti i jesu li cijene za neke proizvode osjetno povišene, kao i jesu li pakiranja proizvoda ostala u istim kutijama, ali sa smanjenom gramažom…

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Budući da je krenula izazovna jesen, a po svemu sudeći slijedi nam vrlo neizvjesna, neki kažu i teška zima, u svjetlu velikih poskupljenja, ali i (ne)opravdanih strahova zbog uvođenja eura, zamolili smo Tomislava Lončara, tajnika Hrvatske udruge za zaštitu potrošača (HUZP), da pojasni neke od dilema s kojima se svakim danom susreću potrošači u Hrvatskoj, ali i na što posebno trebaju pripaziti te jesu li uvođenjem eura dodatno izloženi mogućnostima da budu prevareni.

- Uskoro uvodimo euro kao valutu. Čega se najviše plašite, što s tim u vezi možemo očekivati i jesmo li u ovoj novoj situaciji dodatno izloženi mogućnostima "prijevara" potrošača?

- Ne znamo što možemo očekivati, jer su već prije uvođenja eura povećane cijene i sada čak "zacementirane" i to za 12 proizvoda, koje se ne mogu niti podignuti niti smanjiti, a pitanje je jesu li uopće trebale biti povećane. Vlada je, po našem mišljenju, trebala cijene vratiti na razinu od prije tri mjeseca, a ovako samo pogoduje trgovcima. To je gotovo pravilo i mislimo da je vrlo mali postotak proizvoda kojima za sada cijena nije povećana za 30-tak posto.

Tomislav Lončar (Foto: UZP Grada Samobora)Tomislav Lončar (Foto: UZP Grada Samobora)

- Na što potrošači posebno trebaju pripaziti kroz naredno vrijeme, a u svjetlu nove valute?

- Potrošači trebaju paziti jesu li cijene za neke proizvode osjetno povišene, jesu li pakiranja proizvoda ostala u istim kutijama, ali sa smanjenom gramažom, jer će tako trošiti i više eura kada sljedeće godine to bude moguće. Kad se uvede euro svakako će trebati paziti vraćaju li blagajnici svaki cent koji trebaju vratiti, jer to više nije jedna ili dvije lipe, već jedan ili dva centa, što je sedam ili petnaest lipa kojih uskoro neće biti.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini