SUSRETI HRVATSKIH PUHAČKIH ORKESTARA U ĐURĐEVCU

Zlatna povelja i druga priznanja puhačkom orkestru "Naša sloga" iz Babića

Puhački orkestar iz Babića kod Umaga osvojio je zlatnu povelju Hrvatskog sabora kulture, zatim nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, te treće mjesto u ukupnom plasmanu koje donosi nagradnu glazbenu opremu. Bilo je ovo prvo sudjelovanje Puhačkog orkestra iz Babića na tom festivalu

| Autor: Luka JELAVIĆ
Puhački orkestar iz Babića u Đurđevcu

Puhački orkestar iz Babića u Đurđevcu


Velik uspjeh postigli su članovi Puhačkog orkestra "Naša sloga" iz Babića na 35. susretima hrvatskih puhačkih orkestara u Đurđevcu. Taj festival je jedna od deset nacionalnih manifestacija koje na godišnjoj razini organizira Hrvatski sabor kulture, a u Đurđevcu je u natjecateljskom dijelu programa sudjelovalo 12 najboljih hrvatskih amaterskih orkestara iz devet županija s više od 420 glazbenika.

'Olimfos' i 'Concerto d’Amore'

Puhački orkestar iz Babića kod Umaga osvojio je zlatnu povelju Hrvatskog sabora kulture, zatim nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, te treće mjesto u ukupnom plasmanu koje donosi nagradnu glazbenu opremu. Bilo je ovo prvo sudjelovanje Puhačkog orkestra iz Babića na tom festivalu, iako je ovaj orkestar član Hrvatskog sabora kulture.

- Odlučili smo se za prijavu na natječaj, poslali smo videozapis s našom izvedbom, a nakon selekcije organizatori su nam javili da smo odabrani za nastup na 35. susretu puhačkih orkestara u Đurđevcu. Imali smo obavezu izvesti s jednu skladbu po izboru, dok je jedna morala biti djelo hrvatskog skladatelja. Odabrali smo skladbu 'Olimfos' našeg skladatelja Branka Okmace i 'Concerto d’Amore' Jacoba de Haana. Iznimno smo sretni i zadovoljni rezultatom, pogotovo zato što je to naš prvi nastup na takvom natjecanju. To je znak da nam mjeseci vježbanja i truda svih članova nisu bili uzaludni. Naši su članovi jako sretni, pogotovo mlađi članovi orkestra kojem je to još veća motivacija za napredak, prenio je svoje dojmove dirigent Puhačkog orkestra "Naša sloga" Petar Matošević, koji je diplomirao glazbenu pedagogiju u Puli, a specijalistički studij dirigiranja na tršćanskom konzervatoriju "Giuseppe Tartini". Orkestar u Babićima vodi od 2019. godine.

Puhački orkestar "Naša sloga" glazbena je udruga s bogatom tradicijom - iduće godine obilježit će 110 godina djelovanja. Danas orkestar ima 30 aktivnih članova, a petnaestero djece sudjeluju na tečajevima saksofona, klarineta, flaute, trube, euphoniuma i bubnjeva. Prošle godine po završetku tečaja u orkestar se uključilo četvero djece, sada su aktivni članovi i sviraju na svim nastupima.

Dolaze mladi članovi orkestra

- Jako nam je važno da u orkestar dolaze mladi, da uče i žele biti članovi našeg orkestra. Jedino tako možemo nastaviti stogodišnju tradiciju. Uskoro kreću novi tečajevi za mlade. Inače, repertoar nam se sastoji od skladbi za svačiji ukus, sviramo i za starije i za mlade, od klasičnih do filmskih skladbi, izvodimo latinoameričke, suvremene i popularne skladbe koje naši slušatelji vole. Često nastupamo, sudjelujemo na mnogim manifestacijama, ali se puno radi, vježba, bez toga nema pravih rezultata. Članove orkestra povezuje ljubav prema glazbi i dugogodišnja suradnja pa im nije teško odvojiti nekoliko sati tjedno za vježbanje. Želimo da se u rad našeg orkestra uključi što više mladih kako bi se nastavila naša bogata tradicija, poručuje dirigent Matošević.

Orkestar je zapravo velika obitelj i ima obilježja obiteljske tradicije. Mnogo je članova iste obitelji u orkestru, a ljubav prema sviranju se prenosi s generacije na generaciju. Primjer za to je obitelj Zakinja. Jedan od glavnih članova orkestra bio je Giuseppe Zakinja, zatim je svirati počeo njegov sin Enriko, a unuk Ecio i praunuk Andrea još uvijek sviraju u orkestru. Inače, najstariji član je Fabrizio Korenika, koji obavlja i dužnost predsjednika Orkestra. Uz službene nastupe, organiziraju se razna druženja, tijekom ljeta zajednički piknik i izleti kao nagrada za trud članova koji su redoviti na probama i nastupima. Orkestar sudjeluje i izvan naših granica, a postoji dugogodišnja suradnja sa zbratimljenim puhačkim orkestrom iz slovenskog mjesta Lesce kroz susrete i druženja. Surađuje orkestar iz Babića i s drugim takvim društvima, dio je to bogate tradicije, a Babići su 1976. godine bili domaćin prvog susreta limenih glazbi Istre. Domaćini će biti i 50. susretu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater