u istarskom narodnom kazalištu

Zagrebački solisti nastupili su uz solisticu Miju Grozdanić. Izvrsna pulska harmonikašica i sasvim posebna posveta  

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Harmonikašica Mia Grozdanić (Ćojbašić) (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Harmonikašica Mia Grozdanić (Ćojbašić) (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Pulska kazališna kuća ugostila je u subotu navečer koncert Zagrebačkih solista i harmonikašice Mije Grozdanić (Ćojbašić), višestruko nagrađivane umjetnice, inače profesorice harmonike u pulskoj glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova.

Bio je to koncert s nešto drukčijim repertoarom - nije to bilo sve u znaku klasike i najpoznatijih svjetskih partitura, već je prevladavala suvremena hrvatska glazba.

Harmonikašica Mia Grozdanić (Ćojbašić) (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Posebnost koncerta - uz izvrstan zagrebački glazbeni ansambl je i činjenica da je suvremeni hrvatski skladatelj Davor Bobić posvetio jednu od skladbi s repertoara - "Suze svetog Lovre", upravo solistici Miji Grozdanić.

- Ostao sam zatečen vrhunskom interpretacijom mlade solistice Mije Grozdanić na bayanu koja je uz slavni ansambl Zagrebačkih solista praizvela moje djelo "Godišnja doba" posvećeno upravo njoj i spomenutom ansamblu. U novijoj hrvatskoj glazbenoj povijesti glazbene interpretacije na tom instrumentu nisam susretao glazbenika takve razine sposobnosti interpretacijskog umijeća, stoga sam odlučio posvetiti joj još jedno ostvarenje, a to je kompozicija "Suze Sv. Lovre za bayan i gudače", izjavio je prije nekoliko mjeseci Davor Bobić.

Harmonikašica Mia Grozdanić (Ćojbašić) (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

I upravo je ova izvedba bila jedna od posebnosti glazbene večeri pune dobrih emocija u izvedbi vrsnih glazbenika.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra.

Tijekom više od šest desetljeća – pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncert-majstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića – Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama.

Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncert-majstora, a ujedno i koncert-majstora Münchenske filharmonije.

Do sada su Zagrebački solisti održali gotovo 4.000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama, što govori o njihovoj iznimnoj kvaliteti.

Harmonikašica Mia Grozdanić (Ćojbašić) (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Miju Grozdanić već od prvih nastupa prati glas izvrsne harmonikašice. Grozdanić (Pula, 1987.) istaknuta je glazbenica izvanredne muzikalnosti što dokazuje suradnjom s eminentnim hrvatskim kompozitorom Davorom Bobićem koji joj je posvetio tri djela, od kojih je ciklus "Godišnja doba" praizvela sa Zagrebačkim solistima. Također, jedna je od najuspješnijih mladih harmonikaških pedagoga u Hrvatskoj. Studij harmonike završila je na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu s najvišom ocjenom, a magistrirala na Sibelius Akademiji u Helsinkiju (Finska), također s najvišom ocjenom.

Studirala je u klasi mr. Vojina Vasovića, dr. Mike Väyrynena i Mattija Rantanena, priznatih svjetskih pedagoga ovog instrumenta. Trenutno završava umjetnički doktorat na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu. Nastupila je u većini europskih zemalja, u Kini i u Australiji i osvojila dvadesetak prvih i drugih nagrada na natjecanjima.

Harmonikašica Mia Grozdanić (Ćojbašić) (snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Pedagoškim radom se počinje baviti još za vrijeme studiranja, a nakon završetka studija radila je kao asistentica na Filološko-umjetničkom fakultetu u Kragujevcu, Muzičkoj akademiji u Puli, Glazbenoj školi Ive Tijardovića u Delnicama i Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, a od 2018. radi u Glazbenoj Ivana Matetića Ronjgova Pula.

Studenti i učenici s kojima radi su laureati državnih i međunarodnih natjecanja, a neki od njih su svoje školovanje nastavili na renomiranim svjetskim glazbenim akademijama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of