CIKLUS "SAMO NAJBOLJE"

Vladimir Mlinarić u Istarskom narodnom kazalištu: Nadahnuto muziciranje vrsnoga glazbenika

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Publika je glazbenika nagradila ovacijama (Snimio Duško Marušić Čiči)

Publika je glazbenika nagradila ovacijama (Snimio Duško Marušić Čiči)


Poznati pulski pijanist s ljubljanskom adresom, Vladimir Mlinarić, upriličio je preksinoć samostalni klavirski koncert u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. Nastupio je u sklopu ciklusa Samo najbolje te se predstavio zanimljivim repertoarom koji je evidentirao njegove tehničke vještine, kao i nadahnuto muziciranje što je publika nagradila ovacijama.

Odnjegovanim nastupom, s posebnim osjećajem za dinamiku, pianissimo i fortissimo, Mlinarić je svojim već prepoznatljivim, nenametljivim stilom pokazao iznimno kvalitetno muziciranje, nevjerojatnu lakoću izvedbe i najzahtjevnijih dionica.

Počelo je Bachovom "Partitom br. 1" u B-duru, gdje su sve nijanse dinamike, kontrapunkta i nadahnutog muziciranja došle do izražaja kroz stavke "Praeludium" potom "Allemande", "Corrente", "Sarabande", "Menuet I & II" i "Gigue".

Budući da svaki od navedenih stavaka zahtijeva drukčiji tehnički pristup, došla je do izražaja sva širina Mlinarićevog talenta, gdje je još jednom pokazao da ga krase akademizam, slobodna fantazija i tehnika perfekcije te dakako iznimna ljubav prema glazbi kao pokretač svega.

Vrlo je sugestivna bila izvedba Mozartove 281. sonate, uz sav glazbeni senzibilitet koje to djelo zahtijeva, kao i Schubertove "Sonata u B-duru", koja je, kako je i sam pijanist rekao, poput simfonije.

Uz kratak osvrt na Schubertov životni put, Mlinarić je sjajno odsvirao te stavke koji na najbolji mogući način prikazuju dinamička obilježja djela, od "Molto moderato" do "Andante sostenuto" pa sve do "Scherza", "Tria" i "Allegro ma non troppo".

Publika je ovacijama nagradila ovoga glazbenika koji je potom izveo dva bisa.

Vladimir Mlinarić, Puljanin koji živi i radi u Ljubljani, srednjoškolsko obrazovanje završio je u Puli, a diplomirao je na Akademiji za glasbo u Ljubljani, u klasi prof. Zdenke Novak. Usavršavao se u Beču, u klasi L. Brumberga. Prvi solistički recital je imao u Puli 1981. Kao solist ili u raznim komornim ansamblima svirao je u većini europskih središta (Pariz, München, Torino, Milano, Firenze, Beč, Edinburgh, Bruxelles…), u SAD-u (Washington, Cleveland, Mobile…), u Kanadi, Kini, Čileu i u Rusiji.

Nastupao je na međunarodnim festivalima (Santander, Ljubljanski festival, Ohrid, Europamusicale). Surađivao je s poznatim umjetnicima (Barbara Bonney, Pierre Amoyal, Igor Gavriš, Kurt Widmer, Nurit Pacht, Marcos i Bernarda Fink, Mirjam Kalin, Alessandro Svab, Jasminka Stančul), a od osnivanja (1994.) član je tria Luwigana (dobitnici Betettove i Župančičeve nagrade).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater