NAJNOVIJEU crkvi sv. Franje u Rovinju

TRIO MEDITERRANEAN: Profinjeno muziciranje na radost publike

| Autor: Aleta BRATTONI

Mediterranean komorni trio čine mezzosopranistica Katja Markotić, čelist Tullio Zorzeta, te pijanistica Helga Pisapia * Vidjeti i čuti ovaj uigrani trio "na djelu" bio je jedinstveni doživljaj, tim više što je inače rijetko prisutan na glazbenim podijima, a zanimljiv je i poseban upravo po svom sastavu u kojemu se topli i raskošan timbar Katje Markotić izuzetno lijepo slaže s bojom i dijapazonom moćnog čela Tullia Zorzeta

Mediterranean komorni trio, kojega čine mezzosopranistica Katja Markotić, čelist Tullio Zorzeta, te pijanistica Helga Pisapia bio je prava glazbena poslastica za publiku koja je uživala u njihovom cjelovečernjem koncertu u crkvi sv. Franje u Rovinju.

Veličanstvena interpretacija

Vidjeti i čuti ovaj uigrani trio "na djelu" bio je jedinstveni doživljaj, tim više što je inače rijetko prisutan na glazbenim podijima, a zanimljiv je i poseban upravo po svom sastavu u kojemu se topli i raskošan timbar Katje Markotić izuzetno lijepo slaže s bojom i dijapazonom moćnog čela Tullia Zorzeta.

Ta je posebnost naročito došla do izražaja u skladbama francuskih skladatelja C. Francka i J. Masseneta u veličanstvenoj interpretaciji mezzosopranistice, izvedenim u originalnom notnom zapisu za tu formaciju, ali i u skladbama A. Caldare, J. Brahmsa i C. Gounoda pisanim u originalu uz pratnju viole.

Pomnu pažnju publike privukle su suživljeno i tehnički tečno izvedene skladbe R. Schumanna i S.Rachmaninofa u izvedbi pijanistice Helge Pisapia i čelista Zorzeta.

Inače, svaki od glazbenika iza sebe ima bogato iskustvo, pa je tako Markotić nastupala na svim značajnim domaćim festivalima kao vokalna solistica uz Zagrebačke soliste, Zagrebački kvartet, ansambl "I Solisti di Milano", "Quartetto d'archi di Venezia", Hrvatski komorni orkestar, Korejski komorni orkestar (Seul), komorni orkestar "L'offerta musicale" (Venecija) i mnoge druge. Često je prisutna i na inozemnim podijima, a zapažen je uspjeh postigla cjelovečernjim recitalima na međunarodnom festivalu "Cervantino" XXX u Meksiku sa završnim nastupom u Palacio de Bellas Artes (Mexico City).

Impresivne karijere

Tullio Zorzet je snimao za RAI, za slovenski radio i za njemačkog izdavača "Antes - Bella Musica", te s gudačkim triom za "Rainbow Classica". Od 1990. godine prvi je violončelist u tršćanskom kazalištu "Verdi", gdje je svirao pod vodstvom važnih dirigenata. Često nastupa kao solist u raznim komornim sastavima, a svira na instrumentu Cavani iz 1925. godine.

Pijanistica Pisapia debitirala je kao dvadesetogodišnjakinja u kazalištu "G. Verdi" u Salernu, a kasnije je održala brojne koncerte u Italiji i inozemstvu. Dobitnica je brojnih nagrada na državnim natjecanjima kao solist i kao član komornih sastava.

Vrsnost ovog raritetnog sastava zasigurno, između ostalog, čini profinjeno muziciranje uz obilje muzikalnog pristupa potrebitog za visoku razinu komornog izvođenja, a kojeg je brojna publika prepoznala i toplo nagradila dugim aplauzom.

U sklopu Ljetnog festivala, Rovinjce jučer je na programu bio koncert "Piano duo EurAsia". Duo dolazi s Floride, a čine ga tajvansko-kanadska pijanistica Catherine Lan i slovenski pijanist Jure Rozman.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam