BaRoMus FESTIVAL Okončan projekt Bach +

"Une Larme" za Bruna Mascarellija

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ
Kajana Pačko i Sandro Vešligaj

Kajana Pačko i Sandro Vešligaj


Projekt je trajao tri godine tijekom kojih je violončelistica Kajana Pačko izvela kompletan opus sačinjen od šest suita za violončelo solo J. S. Bacha

U nastavku koncertnog programa 15. BaRoMus Festivala pred brojnom je publikom okupljenom u rovinjskoj crkvi sv. Franje nastupila je izvrsna violončelistica i miljenica rovinjske publike Kajana Pačko.

Ovim koncertom okončan je projekt BACH+ koji je nastao u suradnji gostujuće umjetnice i BaRoMus Festivala. Projekt je trajao tri godine tijekom kojih je Pačko izvela kompletan opus sačinjen od šest suita za violončelo solo J. S. Bacha. Osim suita baroknog velikana Bacha na svakom od koncerata praizvedena je i jedna skladba suvremenog autora koja je, svaka na svoj način, imala poveznicu s Bachovim glazbenim opusom. Naime, nakon što su prijašnjih godina u Rovinju praizvedene skladbe Mirele Ivičević i Tomislava Olivera sada je pred rovinjskom publikom prvi put izvedena skladbe Frane Đurovića "Divno je kad izlazim na svjetlo", skladana upravo za ovu prigodu. Skladba je u izvedbi inspirirane violončelistice odlično primljena.

U nastavku programa izvedena je "Suita br.1 za violončelo u G-duru", BWV 1007 (Prélude , Allemande, Courante, Sarabande, Menuet I, Menuet II, Gigue) J. S. Bacha. Izvedbom Bachove "Suite" Pačko je još jednom pokazala da partituri pristupa s velikim poštovanjem poštujući stilske karakteristike odabranog autora.

Za kraj koncerta se u izvedbi skladbe G. Rossinija "Une Larme". gostujućoj umjetnici na pozornici pridružio pulski pijanist Sandro Vešligaj.

Ova tema s varijacijama predstavlja pravi instrumentalni dragulj Rossinijeva opusa, a sami su je umjetnici izveli skladno poštujući svu melodioznost Rossinijeve teme, ali i virtuozne momente varijacija. Ova je izvedba završne skladbe bila posvećena slikaru svjetskog glasa Brunu Mascarelliju, umjetniku koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturnom životu Rovinja od prve polovice 20. stoljeća do danas, a preminuo je prošli četvrtak. I direktor Festivala BaRoMus Domagoj Terzić prisjetio se na prijateljstvo s Mascarellijem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter