VRSTAN KONCERT Pulskih i buzetskih glazbenika

Talentirani solisti, uigrani zborovi i nadahnuti dirigenti

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Zbor Muzičke akademije i buzetski zbor Sokol

"Duhovni stih" Slavka Zlatića i "Ćaće moj" Ivana Matetića Ronjgova spadaju među najznačajnija djela hrvatske kulturne baštine, to su dragulji zborske literature

Vrstan koncert mladih glazbenih umjetnika, polaznika glazbenih institucija u Puli te Mješovitog pjevačkog zbora Sokol iz Buzeta održan je u nedjelju navečer u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca.

Počelo je nastupom harmonikašice Josipe Vukelić, koja studira harmoniku na četvrtoj godini na pulskoj Muzičkoj akademiji pod mentorstvom višeg asistenta Ivana Šverka.

Tehnička pripremljenost

Ona je odabrala zahtjevnu Papandopulovu skladbu "Studija br. 4" sa stavkom "Allegro Vivace". Kompleksnost postupanja s glazbenom građom te niz rješenja netipičnih u usporedbi s djelima proizašlim iz folklorne tematike drugih hrvatskih skladatelja istoga razdoblja temelj su strukture Papandopulovih vokalnih i vokalno-instrumentalnih djela. Vukelić je vrlo strastveno pristupila tome opusu, pokazavši vrsnu tehničku pripremljenost.

Uslijedila je izvedba djela Viktora Vlasova (1936.) "Pet pogleda na državu Gulag", sa stavcima "Zona", "Marš zarobljenika", "Lopovi", "Drvosječa" i "Finale". Ta su djela bila iznimno zahtjevna s tehničke strane, s ritmičko-tehničkog gledišta, u znaku epske harmonijske linije te gustog glazbenog tkiva, gdje je itekako došao do izražaja talent, kao i uvježbanost ove mlade glazbenice.

Harmonikaš Leonardo Rojnić pohađa treći razred srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, a mentor mu je profesor Bartol Buljan. On je izveo djelo Johanna Sebastiana Bacha "Preludij i fuga u gis-molu", a nakon toga "Koncertnu partitu" Vladimira Zubickog sa stavcima "Perpetuum mobile" i "Epilog". Zubicki je ukrajinski skladatelj rođen 1953. godine te vrsni glazbeni pedagog. Upravo izvedbom tih strukturalno različitih djela što se tiče melodijskog i harmonijskog pristupa, Rojnić je pokazao rezultate svog predanog, vrijednog i marljivog rada.

Uslijedio je nastup Zbora studenata Muzičke akademije u Puli i Mješovitog pjevačkog zbora GD Sokol iz Buzeta pod vodstvom studentice Anje Ćelap i uz mentorstvo doc. art. Denisa Modrušana. Isti izvođači, ali ovoga puta pod mentorskom palicom Matije Vabeca i uz solistice Anu Balog, sopran i Vilmu Graziu Žmak, alt, za kraj su otpjevali "Ćaće moj".

Ova kombinacija pokazala se iznimno uspješnom, iako nisu imali toliko vremena za uvježbati, izgledalo je kao da oduvijek pjevaju zajedno.

Leonardo Rojnić učenik je trećeg razreda srednje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, a iako je mlad, Leonardo je multi-instrumentalist, svira nekoliko vrsta instrumenata među kojima su i razne vrste harmonike. Dobitnik je raznih nagrada i priznanja. Josipa Vukelić upravo je uspješno obranila završni koncert te upisala diplomski studij harmonike na Muzičkoj akademiji u Puli u klasi višeg asistenta Ivana Šverka. Ona je uspješna solistica koja bilježi značajne uspjehe kao solistica i članica komornih ansambala.

Uspješan debi

Ana Ćelap i Matija Vabec studenti su četvrte godine Odsjeka glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u Puli. Oboje su u ulozi dirigenata debitirali upravo u subotu navečer, a to je bio i praktični dio obrane završnog ispita.

Napomenimo i da "Duhovni stih" Slavka Zlatića i "Ćaće moj" Ivana Matetića Ronjgova spadaju među najznačajnija djela hrvatske kulturne baštine, to su dragulji zborske literature.

Mješoviti pjevački zbor Sokol je inače vrlo aktivan i kvalitetan, a njihova dirigentica je Ileana Pavletić Perosa. I vokalne solistice Ana Balog i Vilma Grazia Žmak sve su prisutnije na raznim koncertima.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater