KLUB & KNJIŽARA GIARDINI 2

Sale Veruda: PUNK JE PRIJE SVEGA STAV

| Autor: Mladen RADIĆ


Mislim da punkeri nisu isključivi prema drugim stvarima, kaže Sale misleći pritom na glazbene žanrove. Tu je konstataciju potkrijepio anketom koju su novinari jednog britanskog glazbenog časopisa vodili među poznatim predstavnicima žestokih žanrova kao što su punk ili metal. Pitali su ih koje bendove slušaju a da to ne žele priznati. Ispalo je da najviše njih sluša grupu ABBA, no kada bi to priznali, pali bi u očima obožavatelja

"Ja nisam pjesnik, nisam pisac, nisam čak muzičar niti kompozitor. Ja sam naprosto radnik," predstavio se preksinoć Sale Veruda voditeljima i publici na prvom razgovoru u sklopu programa "Pula (ni)je punk" koji su u Klubu & knjižari Giardini 2 osmislili i vodili knjižarka Vlatka Balinčić i etnomuzikolog Dario Marušić.

Mistična točka

Poznat između ostalog kao osnivač, tekstopisac i gitarist legendarnih KUD Idijota, Sale Veruda zadnjih godina vodi svoj bend Saša 21 čiji se drugi album polako zgotovljava, a poznat je i njegov štand s pločama i CD-ima u ulici Sergijevaca.

- Kad je Tusta umro u mom se životu puno toga promijenilo. KUD Idijoti su do tada bili moj najveći izvor prihoda. Nakon našeg zadnjeg nastupa šest mjeseci živio sam od mojih deviznih rezervi, otvoreno je ispričao Sale. Kako je imao majica i ploča kojih se nije mogao riješiti, malo pomalo krenuo je sa svojim štandom, odnosno trgovinom za koju kaže da je jedna "mistična točka". Za nju ga pak vezuju zanimljive anegdote poput priče o Japanki koja voli slušati Divlje jagode ili Njemici koja je iz prve prepoznala album grupe Time.

(Dejan ŠTIFANIĆ)

Kada se radi o punku, Sale naglašava da koliko god se priča o ovom glazbenom pravcu kao nečemu što su izmislili trgovci da se proda što više gitara, to nije tako.

- Punk je zajednički bunt, kaže Sale Veruda vezujući to uz konstataciju da je punk jako raznovrstan pravac te da primjerice Stranglers ne liče na Ramonese, a razlika postoji i između drugih bendova.

- Punk je prije svega stav. Punk bendove je povezao stav protiv dosade mainstream bendova i političke situacije u Britaniji kasnih sedamdesetih, objasnio je Sale koji se našao u čudu kada se trebao osvrnuti na punk danas, priznajući da danas taj stil, ta "paleta", nije ni izbliza toliko široka kao nekada, te je svirka prilično unisona.

Bogata scena

Ta tema, koja je stigla iz publike, odvela je razgovor na pitanje koliko su punkeri isključivi, što je također potaknuto iz publike.

- Mislim da punkeri nisu isključivi prema drugim stvarima, smatra Sale koji je tu mislio na glazbene žanrove. Tu je konstataciju potkrijepio anketom koju su novinari jednog britanskog glazbenog časopisa vodili među poznatim predstavnicima žestokih žanrova kao što su punk ili metal. Pitali su ih koje bendove slušaju a da to ne žele priznati. Ispalo je da najviše njih sluša grupu ABBA, no kada bi to priznali, pali bi u očima obožavatelja. Sale je, pak, ispričao da je živio u kući u kojoj se puno slušala muzika, što ga nije puno diralo dok nije čuo Black Sabbath i Bijelo dugme. Isto tako ga ni punk ispočetka nije toliko zanimao, dok nije čuo Ramonese, a oni su bili njegova inicijacija u punk. Kasnije je imao čast da s Idijotima svira kao predgrupa na koncertu Ramonesa u Ljubljani.

(Dejan ŠTIFANIĆ)

Govoreći o Puli, rekao je da ima strašno bogatu scenu s obzirom na veličinu grada te je na nivou bivše države imala jake izvođače, ali samo do početka 90-ih. Danas, po njemu, niti u Puli niti drugim velikim gradovima, ne postoji bend koji bi mogao napuniti salu u svim dijelovima nekadašnje države.

Prisjetio se i svog prošloljetnog nastupa u pulskoj Areni gdje je Saša 21 nastupio s Dubiozom Kolektiv.

- Da se Arena ne naljuti, nije to niš' posebno. Nisam impresioniran time, rekao je objasnivši da je s Idijotima nastupao i pred brojnijom publikom. Koncert Dubioze zato pamti po opuštenoj atmosferi i zadovoljnim ljudima, te sreći koja se "mogla rezati nožem".

Nažalost, činilo se preksinoć da voditelji nemaju jasan koncept razgovora. Često smo umjesto koliko-toliko jasnih pitanja slušali neodređene konstatacije koje su bacane pred sugovornika koji se ipak prilično dobro snašao, zahvaljujući svom iskustvu. Unatoč tome razgovor se odužio na više od zamornih sat i pol. Sale Veruda je prilično elokventan i zanimljiv sugovornik, no dojma smo da voditelji jednostavno nisu znali kako to iskoristiti.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini