GLAS JE NAJLJEPŠI LJUDSKI INSTRUMENT

 FOTO / Počeli koncerti u Areni. Večer klapskog pjevanja za početak

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Ovogodišnja sezona koncerata u Puli, na najljepšoj pozornici pod vedrim nebom - u Areni - započela je u subotu navečer uz spektakl klapskog pjevanja.

Bio je to i svojevrsni hommage za početka ljeta, koje samo što i službeno nije počelo, a poznato je da se Pula i klape oduvijek vole. Taj prepoznatljiv, jedinstveni način pjevanja dopadljiv je i nekim turistima, a u Areni je bilo i onih koji su se prvi put sreli s klapskim pjevanjem.

Ovu je tradicionalnu hrvatsku vokalnu glazbu UNESCO uvrstio na popis nematerijalne baštine.

Predstavile su se jedna od najslavnijih klapa - Cambi, izvrsna klapa Šufit iz Splita, slavna Klapa Iskon, dubrovačka klapa Kaše, Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice također iz Splita, riječka Luka te Vinčace iz Novog Vinodolskog - svaka sa svojim specifičnostima predstavljajući na taj način bogatstvo takve vrste pjevanja.

"Glas je najljepši ljudski instrument, a naše klapsko pjevanje nema konkurenciju i zato je od izuzetne važnosti da produciramo i promoviramo ovakve koncerte i njegujemo hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu", kazao je Tomislav Kašljević, producent ovog klapskog spektakla.

Klapsko pjevanje je prepoznatljiv hrvatski autohtoni glazbeni izričaj koji se jako dugo njeguje u Dalmaciji kao izvorištu, a s vremenom se popularnost klapa proširila na ostatak Hrvatske, ali i izvan nje.

Koncert je održan pod voditeljskom "palicom" Branka Uvodića, koji je gledatelje poveo na glazbeno putovanje hrvatskom glazbenom tradicijom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater