RAZGOVOR

Pijanistica i glazbena pedagoginja Vesna Ivanović Ocwirk : "Neprestani je pokretač odgovornost koju osjećam prema Istri i vlastitom gradu te kolegama umjetnicima i studentima Muzičke akademije"

Istarska glazbena scena mladih priređuje tri festivala komorne glazbe: 16. festival Fažanski sutoni, 12. festival Poluotok radosti i 23. festival Pulski glazbenici Puli

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Vesna Ivanović Ocwirk: Orijentacija grada prvenstveno zabavnoglazbenim sadržajima ne smije biti prepreka za novosti i stvaralačku energiju komornih koncerata, uvijek s pomno odabranim izvođačima

Vesna Ivanović Ocwirk: Orijentacija grada prvenstveno zabavnoglazbenim sadržajima ne smije biti prepreka za novosti i stvaralačku energiju komornih koncerata, uvijek s pomno odabranim izvođačima


O nekoliko festivala komorne glazbe koje organizira tijekom ljeta, razgovarali smo s pijanisticom i glazbenom pedagoginjom iz Pule Vesnom Ivanović Ocwirk.

- I ovoga ljeta pripremate raznolike festivale komorne glazbe, Fažanske sutone i Poluotok radosti, te potom Pulski glazbenici Puli.

- Istarska glazbena scena mladih priređuje tri festivala komorne glazbe: 16. festival Fažanski sutoni, 12. festival Poluotok radosti i 23. festival Pulski glazbenici Puli. Na rasporedu Fažanskih sutona jest pet koncerata; započeli smo tradicionalnim koncertom za Dan svetog Elizeja na lokaciji istoimene crkvice, gdje su nastupili bariton Ronald Braus, mezzosopranistica Vilma Grazia Žmak i pijanistica Vesna Ivanović Ocwirk. Uslijedio je 11. srpnja koncert flautistice Ivane Vukojević i pijanista Domagoja Guščića. Klavirski duo Vesna I. Ocwirk – Ennio Clari bio je na rasporedu je 25. srpnja, slijedi koncert basa Tonija Nežića uz pijanista Roberta Batelića 8. kolovoza, a 22. kolovoza festival završavamo koncertom sopranistice Patricije Žudetić i pijanistice Danijele Horvat, uz gošću, studenticu klavira Moniku Štangl.

Pulski festival Poluotok radosti ove je godine podnaslova "Upoznajte Arheološki muzej Istre". Naime, vjeran partner i suputnik festivala upravo je AMI, pa će se koncerti održavati u novoobnovljenoj zgradi koju će posjetitelji nakon svakog koncerta moći razgledati uz stručno vodstvo. Inovator sam u pronalaženju prostora za koncertiranje, pa su tako koncerti održavani u Lapidariju muzeja, podzemlju amfiteatra i Muzejsko-galerijskom prostoru Svetih Srca gdje je, uostalom, Istarska glazbena scena mladih organizirala prvi koncert klasične glazbe unutar tog prostora. Orijentacija grada prvenstveno zabavnoglazbenim sadržajima ne smije biti prepreka za novosti i stvaralačku energiju komornih koncerata, uvijek s pomno odabranim izvođačima. Klasična glazba podrazumijeva i drukčije obrazovanu publiku.

- Ove godine na rasporedu su i nastupi i novih izvođača i komornih manjih sastava. Kako birate sudionike?

- Svake je godine puno upita za sudjelovanje na festivalu Poluotok radosti, najprije stoga što je to jedini ciklus koji u Puli djeluje već 12 godina. Ovome festivalu posvećen je kolovoz, a ove godine na rasporedu su Zagrebački puhački trio u sastavu: Dario Golčić, oboa; Bruno Phillip, klarinet i Žarko Perišić, fagot. Ovaj izvrsni ansambl prvi je put gost u našem gradu, a nastupit će 17. kolovoza u tajanstvenom prostoru AMI-ja. Dana 21. kolovoza otkrit će nam svoje zanimljivo zvukovlje duo Balyk: Nataša (mandolina/domra) i Volodimir (klasična harmonika). U obnovljenom prostoru izložbene dvorane Muzeja, s pogledom na Arenu i noćnu vedutu Pule, jedinstvena je prilika 25. kolovoza čuti posljednji koncert festivala. Bit će to koncert klavirskog dua Ocwirk-Clari, dvaju umjetnika bogatog glazbenog iskustva koje prožima intelektualna znatiželja i senzibilitet istraživanja zvuka.

- Zanimljiv je i raznolik sam koncept festivala Poluotok radosti, koji je mnoge lokacije predstavio kao pozornice za klasičnu glazbu.

- Poluotok radosti poput razigranog je djeteta koje zbog nepredvidivosti ne uspijevamo uloviti. Budući da ovisimo o raspoloživosti Svetih Srca koja su nerijetko zauzeta velikim izložbama, često je neizvjesno do zadnjeg trenutka u kojem će se prostoru Festival odvijati. Stoga, radosno trčkaramo podzemljem Arene, Arheološkim muzejom i slično.

- Za jesen pripremate festival Pulski glazbenici Puli, koji sada ima novi termin.

- Termin rujna i početka listopada pokazao se odličnim za koncerte ovog ciklusa, koji se uglavnom održavaju u crkvi sv. Franje u Puli, te s jednim do dva termina u Istarskom narodnom kazalištu. Ove će se godine na Festivalu održati šest koncerata.

- Planovi za nove komorne serije koncerata?

- Osim poticanja mladih glazbenika na nastupe, izazov mi je svoje kolege vratiti koncertiranju, pa je tako "rukavica" bačena izvrsnoj Danijeli Horvat, koju pratim od njezinih najmlađih dana, pulskom pijanistu Robertu Bateliću te Enniju Clariju kojega sam vratila zavičaju i s kojim radosno dijelim glasovirske tipke.

Planovi postoje, ideja ne nedostaje. Vremenski i organizacijski izazov jest 14 koncerata na tri festivala. Međutim, neprestani je pokretač odgovornost koju osjećam prema Istri i vlastitom gradu te kolegama umjetnicima i studentima Muzičke akademije na kojoj sam zaposlena. Srdačno zahvaljujem svima koji podržavaju festivale.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini