OBILJEŽEN U BUJAMA

PIANO DAY 2021.: Koncert Roka Zalokara klaviru u čast

Koncert se održava 88. dan u godini kao podsjećanje da klavir ima 88 crno-bijelih tipki, sve s ciljem da se sviranjem podijeli zajedničko dobro raspoloženje i podsjeti na dugu, dugu tradiciju klavira

| Autor: Luka JELAVIĆ
(Snimio Zoltan Toth)

(Snimio Zoltan Toth)


Koncertom pijanista Roka Zalokara u bujskoj župnoj crkvi sv. Servula obilježen je Svjetski dan klavira – Piano Day 2021. To zanimljivo događanje, kojega je prije nekoliko godina ustanovila grupa istomišljenika i ljubitelja glazbe, održava se u velikom broju gradova, a jedini predstavnik Hrvatske je Buje.

Pučko otvoreno učilište Buje je još ranije prihvatilo tu ideju, koncert je bio planiran prošle godine, ali je zbog epidemije otkazan. Ipak, ove je godine održan upravo 88. dan u godini, ove godine to je bio 29. ožujka.

Koncert se održava 88. dan u godini kao podsjećanje da klavir ima 88 crno-bijelih tipki, sve s ciljem da se sviranjem podijeli zajedničko dobro raspoloženje i podsjeti na dugu, dugu tradiciju klavira.

Što sve može klavir sa svojih 88 tipki pokazao je u bujskoj crkvi, prikladnom ambijentu za takvu glazbu, mladi slovenski pijanist i skladatelj Rok Zalokar. Poslije ljubljanskog konzervatorija gdje je studirao jazz klavir, Zalokar je stručno obrazovanje završio u Codartsu, u Rotterdamu. Dio života i glazbene karijere proveo je u Nizozemskoj i Danskoj, a trenutno živi i radi u Ljubljani. Osim što je aktivan kao solo umjetnik, održava i improvizacijske seanse "Impronedeljek" u kinu Šiška. Njegov glavni fokus je klavirski trio osnovan 2011. godine, avangardni pop trio Kukushai, glasovirski duo Dvojina, hip-hop – noise - jazz grupa Million Ear te grupa Zhlehtet koja istražuje područje elektro-akustične glazbe. Od 2013. izdao je već deset albuma. Osim što je svirao na velikim festivalima, Rok je dobio i nagradu za sastav Jazzon i nagradu Erasmus Jazz za svoj trio. Njegovi solo koncerti predstavljaju putovanje kroz jazz, klasičnu i filmsku glazbu, što je pokazao i u bujskoj crkvi pred ograničenim brojem posjetitelja koji su bili raspoređeni po klupama, u skladu s aktualnim mjerama.

Iz POU Buje poručuju da će se obilježavanju Međunarodnog dana klavira pridružiti i iduće godine, na 88. dan 2022. godine, s nadom da će posjetitelji moći slobodno i bez ograničenja uživati u zvucima klavira.

Kad se već obilježava Piano Day, spomenimo kako je opće prihvaćeno mišljenje da je klavir izumio Bartolomeo Cristofori 1698. tako što je upotrijebio mehanizam s batićima koji udaraju u žicu, umjesto dotad korištenih mehanizama u instrumentima s tipkama. Na taj način je postigao da jačina tona ovisi o jačini udara prsta na tipku. Zato su se prvi takvi klaviri nazivali piano e forte (tal. tiho i glasno), a prvi ih je počeo graditi njemački graditelj orgulja i instrumenata s tipkama Gottfried Silbermann.

Građenje klavira s tzv. bečkom mehanikom je bilo najmasovnije na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, ali su ih tijekom 20. stoljeća potisnuli klaviri s tzv. engleskom mehanikom, kakvi se grade i danas. Klavire (glasovire) su kroz povijest gradili brojni graditelji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini