U MOTOVUNU POČEO NIZ KONCERATA

ORGANUM HISTRIAE: Renesansnom glazbom za povratak orgulja

Ansambl je svoje glazbeno umijeće predstavio u mnogim zemljama svijeta, gostujući na vrhunskim festivalima posvećenima glazbi nekih davnih vremena, a članovi su sudjelovali u raznim projektima u kinematografiji i stvaraju glazbu za kazališne predstave

| Autor: Luka JELAVIĆ
Vrsni glazbenici – dio ansambla Ra Rossignol u motovunskoj crkvi

Vrsni glazbenici – dio ansambla Ra Rossignol u motovunskoj crkvi


Nastupom talijanskog glazbenog sastava La Rossignol u motovunskoj župnoj crkvi svetog Stjepana, počeo je ovogodišnji, 23. po redu Međunarodni orguljski festival Organum Histriae. Ansambl La Rossignol je dugo godina na sceni, jednom su već bili gosti Festivala, a specijaliziran je za izvođenje rane glazbe i plesa. Uz glazbu, članovi ansambla se još od 1987. godine organizirano bave proučavanjem povijesnih izvora, organologije i ikonografije.

Razni projekti

Ansambl je svoje glazbeno umijeće predstavio u mnogim zemljama svijeta, gostujući na vrhunskim festivalima posvećenima glazbi nekih davnih vremena, a članovi su sudjelovali u raznim projektima u kinematografiji i stvaraju glazbu za kazališne predstave.

Nastupajući u župnoj crkvi svetog Stjepana, koja odiše ugodnim interijerom i izvrsnom akustikom, ansambl La Rossignol pripremio je repertoar koji povijesno apsolutno odgovara tradicijama Venecije, pa tako i Motovuna. Razdoblje renesanse predstavlja ulazak novih instrumenata u crkvu, ali i fuziju između svjetovnog i sakralnog. Iako je bilo zamišljeno da se program izvodi u dva dijela (l'amor profano i l'amor sacro), zbog kiše koja je zasula Motovun i osjetljivosti instrumenata na temperaturne promjene, prvi dio (l'amor profano) izveden je na trgu ispred, u nešto skraćenoj formi. Slušanjem i promatranjem glazbenika pojedinačno, posjetitelji su mogli doživjeti jedan veoma zavidan nivo poznavanja odabranog repertoara, spretnosti u izmjeni različitih instrumenata i međusobne sinergije. Svi članovi ansambla svirali su po nekoliko instrumenata odjeveni u renesansne kostime.

Foto

Glazbenike je na pozitivu (prijenosne male orgulje koje imaju samo jedan registar) pratio Francesco Zuvadelli, tehnički izuzetno spretan i inovativan orguljaš, koji je uspio iz skromnog instrumenta, malenog opsega proizvesti nevjerojatno bogat i mekan zvuk, nenametljivo je pratio sve soliste kroz čitav koncert uz neke solističke i improvizacijske istupe. Također, predstavio je jedan relativno nepoznat instrument na ovim prostorima – hurdy gurdy, specifičnog zvuka i interesantnog izgleda. Pljeskom su nagrađivani svi glazbenici na drevnim instrumentima čiji je zvuk i danas rado slušan. Publika je izmamila čak dva bisa, a glazbenici su nakon koncerta pozvali zainteresirane da pogledaju razne instrumente koje su upotrebljavali za vrijeme koncerta. Mnogi su oduševljeno postavljali pitanje hoće li ansambl ovakvog kalibra i dogodine nastupati u Istri.

Barokna crkva sv. Stjepana je, prema nekim podacima, građena od 1580. do 1614. godine, no današnji je izgled dobila tek koncem 18. stoljeća. Uz crkvu se nalazi prepoznatljiv i zvonik, kula iz 13. stoljeća, prepoznatljiva vizura Motovuna, rodnog mjesta Andrije Motovunjanina (Andrea Antico da Montona), čuvenog tiskara muzikalija i skladatelja iz 16. stoljeća. Ipak, u crkvi se već dugo ne čuju orgulje. U njoj su, naime, bile povijesne orgulje najslavnijeg graditelja Gaetana Callida iz 1797. godine, ali je vrijeme učinilo svoje, orguljama je prijetilo uništenje, pa su obnovljene 2006. godine. U međuvremenu je uslijedila i obnova župne crkve, pa orgulje još nisu vraćene na svoje mjesto, već su privremeno u crkvi BDM od Servita.

Privremena lokacija

- Orgulje su sada, već petnaest godina na privremenoj lokaciji, ali kućište ne dozvoljava ostvarenje punog potencijala ovih većih osamstopnih orgulja. Upravo iz želje da naglasak stavimo na važnost povratka orgulja matičnu crkvu, upravo tu crkvu odabrali smo za mjesto otvorenja festivala, odnosno za prvi koncert. Potrebno je spomenuti osobu bez koje ovaj koncert u Motovunu ne bi bio moguć, a to je njihov utemeljitelj i umjetnički voditelj ansambla Domenico Baronio, koji na žalost zbog bolesti nije mogao doći. Posebne zahvale upućujemo Talijanskom institutu za kulturu iz Zagreba koji od samih početaka podupire projekt. Hvala i Davidu Matkoviću, direktoru TZ Motovun, koji je uz logistiku izradio i profesionalne fotografije, zatim župniku vlč. Izidoru Sekickom na uvijek otvorenim vratima i pomoći, tiskari "Andrea Antico" koja je za naše umjetnike izradila unikatne poklone, u znak sjećanja na posjet gradu Andrije Motovunjanina, ozarena lica prenosi dojmove Elena Roce, predsjednica Udruge za promicanje i očuvanje orguljaške baštine Organum Histriae iz Pule, udruge koja je uz Općinu Sveti Lovreč organizator ovogodišnjeg Festivala.

Festivalski program Organum Histriae nastavlja se sutra (utorak, 30. kolovoza) u župnoj crkvi svetog Martina u Svetom Lovreču Pazenatičkom. Za drevnim orguljama graditelja Petra Nakića naći će se slovenska orguljašica i klaviristica Renata Bauer koja će posjetiteljima podariti koncert pod nazivom ''La Frescobalda''. Koncert počinje u 20 sati, a ulaz je na sve programe besplatan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of