PULSKI GLAZBENICI PULI

Nastupili Blanka Aždajić Medić & Jakša Zlatar, a na repertoaru bila je i skladba bivšeg predsjednika

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Koncert, Pulski glazbenici Puli

Koncert, Pulski glazbenici Puli


Pulski festival komorne glazbe "Pulski glazbenici Puli" došao je do kraja izvrsnim koncertom klavirskog dua Blanka Aždajić Medić & Jakša Zlatar u crkvi sv. Franje u subotu navečer.

Ovoga je puta ovaj koncertni ciklus bio iznimno bogat, s čak šest koncerata u otprilike mjesec dana, gdje su se predstavili mladi, ali i afirmirani, priznat glazbenici.

Za kraj su tu bili Jakša Zlata i Blanka Aždajić Medić, vrsni pijanisti, a Zlatar je kroz godine, svojim znanjem i savjetima uvelike doprinio realizaciji ovoga festivala, uz svestranu Vesnu Ivanović Ocvirk, poznatu pulsku pijanisticu, organizatoricu glazbenih događaja i glazbenu pedagoginju.

Počelo je romantičnim notama Franza Schuberta, odnosno njegovom čuvenom "Fantazijom u f-molu" za klavir četveroručno, a delikatna, sugestivna izvedba uvela je nazočne u neke romantične svjetove pune emocija i dobrog raspoloženja.

Nakon romantičnih tonova uslijedili su oni impresionistički, odnosno majstor impresionizma par excellance, Claude Debussy i njegova "Petite Suite" - "En Bateau" (Na brodu), "Cortege" (Svečana povorka), Menuet i Ballet, gdje je došla posebno do izražaja raskoš četveroručnog sviranja, uvijek tehnički pedantnog.

Čuveni Maurice Ravel bio je zastupljen djelom "Ma mere l'Oye" i skladbama "Pavane de la Belle au bois dormant", "Le Petit Poucet", "Laideronnette, Imperatrice des pagodes" i "Le entretiens de la belle et de la bete" te za kraj "Le jardin feerique". Riječ je također o notama iz doba impresionizma što tako zorno i slikovito dočaravaju impresije u vidu dojmljivih lirskih priča.

I za kraj, na repertoaru je bio bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović i djelo "Passo sempio", za klavir četveroručno. Obuhvaćen je tako raznoliki tematski spektar dojmljivih djela.

Blanka Aždajić Medić završila je srednju glazbenu školu u Šibeniku u klasi profesora Rudolfa Vučića. Studij klavira i poslijediplomski studij završila je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi profesora Jakše Zlatara. Tijekom studija, i nakon njega, održala je niz solističkih koncerata u sklopu Hrvatske glazbene scene mladih. Posvetila se pedagoškom radu u Glazbenoj školi "Ivan Zajc" u Zagrebu, a nakon toga u Glazbenoj školi "Ivana Lukačića" u Šibeniku. Od 1999. godine radi kao profesorica klavira u Glazbenoj školi "Blagoje Bersa" u Zadru.

Njezini učenici također vrlo aktivno i uspješno sudjeluju u ostvarenju svih projekata te glazbene škole, u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, kao i na mnogim državnim i međunarodnim natjecanjima.

Jakša Zlatar je diplomirao i magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ladislava Šabana, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je psihologiju i sociologiju. Usavršavao je klavir na konzervatoriju S. Cecilia u Rimu. Profesor je klavira i metodike klavira na muzičkim akademijama u Zagrebu, Ljubljani (1996.-2016.) i Puli (od 2017.). Osim što koncertira, prof. Zlatar održava seminare, te je član žirija na pijanističkim natjecanjima. Autor je više knjiga iz metodike klavira.

Organizaciju koncerta potpisuje Istarska glazbena scena mladih, uz potporu Upravnog odjela za kulturu Grada Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater