POTICANJE HRVATSKOGA GLAZBENOG STVARALAŠTVA

MINISTARSTVO KULTURE: Potpora Branku Okmaci za "Stabat Mater za soliste, mješoviti zbor i orkestar"

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Branko Okmaca (Snimio Neven Lazarević)

Branko Okmaca (Snimio Neven Lazarević)


Ministarstvo kulture objavilo je rezultate Javnoga poziva za poticanje hrvatskoga glazbenog stvaralaštva, a čiji ukupan fond iznosi 300 tisuća kuna.

Naime, temeljem Javnoga poziva za poticanje hrvatskoga glazbenog stvaralaštva, raspisanog koncem svibnja, završen je odabir skladbi kojima će biti dodijeljen poticaj, a između 66 prijavljenih djela za poticaj je odabrano 18 skladbi.

O izboru je odlučivalo Stručno povjerenstvo, koje je radilo u sastavu: akademik Zoran Juranić (predsjednik), Berislav Šipuš, Dalibor Bukvić, Sanja Stojanović Stipanov i Dragan Sremec, a na javni poziv mogli su se prijaviti skladatelji ili skupine skladatelja s djelima suvremene umjetničke glazbe nastalim u 2019. godini.

U kategoriji "Vokalno-instrumentalna djela (velike forme)" potporu je dobio skladatelj, dirigent i glazbeni pedagog iz Pule Branko Okmaca za djelo "Stabat Mater za soliste, mješoviti zbor i orkestar", i to u iznosu od 21 tisuću kuna. On je i jedini skladatelj kojem je dodijeljena potpora u toj kategoriji.

U kategoriji "Orkestralna djela" potporu su dobili: Ivan Božičević za djelo "Rethink za simfonijski orkestar" (21.000 kuna) i Danijel Legin za "Diptych za simfonijski puhački orkestar" (30.000 kuna).

U kategoriji "Komorna djela" potpora je dodijeljena: Viktoriji Čop za djelo "Tabata za obou, udaraljke i ansambl" (20.000 kuna), Srđanu Dediću za "Drugi gudački kvartet" (18.000 kuna); Dubravku Detoniju za "Triptih (Burleska za malu flautu, Balada za bas-klarinet, Kriptogrami za dva proizvoljna glazbala ili glasovir)" (15.000 kuna), Frani Đuroviću za djelo "Io sono je t'aime, za komorni ansambl i elektroniku" (20.000 kuna), Olji Jelaska za "ORANGE vs BLUE za dvije marimbe" (12.000 kuna), Anti Knešaureku za djelo "O jednoj mladosti za gitaru i obou" (16.000 kuna), Sandiju Majurecu za "Citywalk za flautu, klarinet, violinu, violončelo, udaraljke i klavir" (20.000 kuna), Gordanu Tudoru za "Scene za kvartet saksofona" (18.000 kuna) te Tomislavu Uhliku za skladbu "Velika gužva u frizerskom salonu za četiri flaute" (18.000 kuna).

U kategoriji "Solistička djela" potporu su dobili Davorin Kempf za "Sanctificetur nomen Tuum za orgulje" (15.000 kuna) i Tibor Szirovicza: za skladbu "Pavamana za klavir" (10.000 kuna). Potpora je dodijeljena i za "Zborska djela a cappella ili u pratnji manjeg ansambla", a dobio ju je Davorin Kempf za "Memento mori za ženski zbor" (13.000 kuna). U skupini "Elektronička djela" potporu su dobila tri skladatelja i to svaki po 11 tisuća kuna: Frano Đurović za "Obaraš alibi, elektroakustika", Vjekoslav Nježić za "…summons" i Krešimir Seletković za "Overload".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater