NASTUPILI KATJA MARKOTIĆ I SAŠA DEJANOVIĆ

LJETNI FESTIVAL ROVINJ: Glazbeno putovanje od Mediterana do Meksika

| Autor: Aleta BRATTONI
Saša Dejanović i Katja Markotić

Ugledni su se glazbenici rovinjskoj publici predstavili zajedničkim i solo nastupima, a u program su uvrstili velika imena gitarističkih majstora, kao i cikluse za glas i gitaru, pa su se tako na repertoaru pronašli Padovec, Giuliani, Ponce, ali i Oliva

Koncertom "Music travel from Mediterranean to Mexico" ( glazbeno putovanje od Mediterana do Meksika) preksinoć je u obnovljenoj dvorani rovinjskog Multimedijalnog centra simbolično obilježen Ljetni festival Rovinj. Na ovaj su glazbeni put publiku poveli ugledna mezzosopranistica Katja Markotić i poznati gitarist Saša Dejanović.

Međunarodna reputacija umjetnika

Pjevačko umijeće mezzosopranistice Markotić i glazbene kreacije gitarista Dejanovića savršeno su se nadopunjavali, što je rezultat četverogodišnjeg iskustva zajedničkog djelovanja ovih dvoje umjetnika međunarodne reputacije. Rovinjskoj su se publici predstavili zajedničkim i solo nastupima, a u program su uvrstili velika imena gitarističkih majstora, kao i cikluse za glas i gitaru, pa su se tako na repertoaru pronašli Padovec, Giuliani, Ponce, ali i Oliva. Njegov je ciklus "Por siempre Sabines", kako saznajemo od Katje Markotić, na ovome koncertu prvi puta u Hrvatskoj izveden u cijelosti. Katja Markotić, mezzosopranistica koja iza sebe već ima pozamašno iskustvo, u svom je nastupu ponovno dokazala odličnu pjevačku tehniku i profinjenu muzikalnost pri interpretaciji ove glazbe.

Inače, Katja Markotić je, kao koncertna pjevačica, sudjelovala na svim značajnim domaćim festivalima, a s brojnim je orkestrima nastupala kao vokalna solistica. Prisutna je i na inozemnim podijima, dok je posebno zapažen uspjeh postigla cjelovečernjim recitalima na međunarodnom festivalu "Cervantino XXX" u Meksiku sa završnim nastupom u Palacio de Bellas Artes (Mexico City).

Dojmljivu vokalnu izvedbu umjetnice znalački je pratio gitarist Saša Dejanović koji je u svojim solo nastupima vidno uživao, što je prenio i na svoju oduševljenu publiku. Ovaj je gitarist osvojio više značajnih nagrada čak prije svoje devetnaeste godine. Nastupao je u značajnim koncertnim dvoranama, a često je prisutan na gitarskim festivalima diljem svijeta. Danas djeluje kao samostalni umjetnik u Zagrebu, ali i kao umjetnički voditelj međunarodnog gitarskog festivala "More i gitare" u Vrsaru.

Simbolično obilježavanje

Ovim je koncertom simbolično obilježen Ljetni festival Rovinj čiji je program povodom 25. obljetnice bio obznanjen još u siječnju, te je trebao predstaviti deset koncerata. Nažalost, zbog pandemije koronavirusa ove je godine otkazan.

- Ljetni festival Rovinj zbog okolnosti nismo mogli realizirati, a razlog nisu isključivo financijske poteškoće. Naime, svake godine ovaj festival ugošćuje brojne strane glazbenike, pa su tako i ove godine trebala nastupiti tri kvarteta iz Italije, gudački kvartet iz Beča, umjetnici iz Londona i drugi. Bio bi stoga velik problem s njihovim dolaskom zbog raznih dozvola ili pak testiranja, kazala je Katja Markotić, umjetnička voditeljica Ljetnog festivala Rovinj od samog njegovog početka, 1996. godine, uz nadu da će sljedeće godine Festival biti održan u cijelosti.

Koncertom je održan u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rovinj.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom