LABIN

FOTO / Klavirski maraton u amfiteatru Parka skulptura na Dubrovi: ČAK 165 IZVOĐAČA SVIRA NEPREKIDNO 12 SATI

| Autor: Branko BIOČIĆ


Peti Klavirski maraton okupio je ove godine u amfiteatru Parka skulptura na Dubrovi pored Labina čak 165 izvođača, najviše do sada. Sudionici maratona od 10 sati u subotnje jutro pa do 22.30 i kasnije izvode 12 sati neprekidne klavirske glazbe. Na otvaranju su prisutnu publiku pozdravili i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Renata Kršić i Borjan Batagelj, pročelnik gradskog odjela za društvene djelatnosti i kulturu koji su istaknuli zadovoljstvo održavanjem ove manifestacije i njezinom kvalitetom. Organizator je bila Umjetnička škola Matka Brajše Rašana Labin a njezina ravnateljica Melita Lasek Satterwhite je na otvaranju rekla

- "Klavirski maraton" osmišljen je kao jedan dugačak koncert na otvorenom, gdje u opuštenoj atmosferi i ljepoti prirode muziciraju i zajednički se druže učenici klavira osnovnih i srednjih škola, studenti Muzičke akademije te profesori klavira, ali i svi ostali koji vole klavir i glazbu, ističe Lasek Satterwhite. Klavirski maraton su zajedničkim nastupom otvorile učiteljice klavira iz Umjetničke škole M. Brajše Rašana Melita Lasek Satterwhite, Kristina Puh Leko, Valentina Božac, Vesela Brenčić, Sabrina Stemberga Vidak i Jadranka Celić Bernaz koje su sa 12 ruku izvele Galop Marche A. Lavignaca. Nakon njih nastupili su njihovi učenici i gosti.

Sudionici klavirskog maratona bili su Umjetnička škola Matka Brajše Rašana koja je bila škola domaćin s Matičnom školom iz Labina te tri područna odjela, Potpićan, Buzet i Lovran. Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova iz Pule, Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke, te područni odjel Rab, Umjetnička škola Poreč, te područni odjel Vrsar, Glazbeni odjel pri OŠ "Milan Brozović" iz Kastva, Glazbeni odjel pri OŠ Vladimira Nazora iz Pazina, Muzička akademija u Puli, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Akademija za umjetnost i kulturu Osijek, Glazbeni tečaj Zajednice Talijana Grožnjan i Privatna poduka. Na repertoaru je većim dijelom glazba različitih klasičnih skladatelja i stilskih razdoblja, od Bacha, Haydna, Mozarta, Beethovena, Chopina, Griega, Bartoka, Debussyja, Kabalevskog, Rahmanjinova, Liszta, Poulanca, Dore Pejačević, Frane Paraća i mnogih drugih.

Međutim, Klavirski maraton je bio otvoren i za druge stilove pa su tako izvedene i neke autorske skladbe i obrade popularnih pjesama uz vokal. Poseban gost Maratona je naš istaknuti mladi pijanist Zvjezdan Ružić čiji je nastup predviđen od 18 do 19 sati.

Ovo je još jedan veliki klavirski susret različitih generacija, koje sve spaja ljubav prema klaviru, ljubav prema glazbi općenito te ljubav prema zajedničkom druženju uz glazbu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini