VEČER KLAPSKOG PJEVANJA U ARENI

KLAPA CAMBI: Stalno željni novih izazova i zadataka

Nakon dugog razdoblja djelovanja, mnogih glazbenih izazova koje je klape prihvatila, pa i odabrala, klapa Cambi sa sobom nosi pečat izvrsnosti, ali i glazbenu širinu. Od folklornih napjeva, do zabavne glazbe

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Klapa Cambi

Klapa Cambi


Ovogodišnja sezona koncerata u Puli počinje spektakularnom večeri klapskog pjevanja. Ova tradicionalna hrvatska vokalna glazba, koju je UNESCO uvrstio na popis nematerijalne baštine Europe, 18. lipnja orit će se pulskom Arenom. Klape koje će u Puli zapjevati neke od najljepših pjesama su jedna od najslavnijih klapa Cambi, izvrsna klapa Šufit iz Splita, slavna Klapa Iskon, dubrovačka klapa Kaše, Sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice također iz Splita, riječka Luka te Vinčace iz Novog Vinodolskog.

Ususret pulskom koncertu razgovarali smo s članovima klape Cambi te klape Iskon.

Prepoznatljiv stil

- Svakim svojim nastupom klapa Cambi vrhunskim izvedbama, pjevajući tradicionalne dalmatinske i zabavne pjesme, uspjela je ostvariti sklad dalmatinske glazbene baštine i suvremenih glazbenih kretanja. Koja je tajna uspjeha?

- Klapa je svojom radnom etikom i jakom selekcijom koju je posebno provodio maestro Rajmir Kraljević formirala svoj prepoznatljiv stil i repertoar. Maestro Kraljević je u umjetničkom smislu trasirao stil klape. Ujedno, nakon dugog razdoblja djelovanja, mnogih glazbenih izazova koje je klape prihvatila, pa i odabrala, klapa Cambi sa sobom nosi pečat izvrsnosti, koju je dokazala, ali i glazbenu širinu. Od folklornih napjeva, do zabavne glazbe.

- Kakvim ćete se programom predstaviti u Areni?

- Teško se u potpunosti predstaviti u nekakvih 20 minuta programa, ali odabrali jesmo prepoznatljive pjesme iz naše povijesti. Bit će tu i a cappella i pop izvedbi. Vjerujemo da će publika znati pjesme na izust i pridružiti nam se.

- Susreti klapa dobra su prilika za konfrontaciju i za suradnju među klapama, korisno i kvalitetno iskustvo.

- Apsolutno. Prilika je to za susret, kao prijateljski, tako i glazbeni. Nekad su se klape više okupljale na smotrama, više družile. Već niz godina klapa Cambi djeluje samostalno, koncertno i zbog toga se posebno radujemo ovim prilikama. Jer naša su poznanstva s drugim klapama još uvijek prijateljska i dijelimo mnoge trenutke zajedništva. A onda nakon koncerta - bude koncert.

Radost i bašina

- Zašto je klapska pisma bezvremenska?

- Teško pitanje, ja to ne mogu reći s stručno glazbenog stajališta. Ali za mene je bezvremenska jer je "NAŠA". Identifikacija, radost, baština, lipa pjesma.

- U vaše nastupe uvijek unosite svježinu i originalnost.

- Pa to nas raduje, ali ujedno i obvezuje. Od Klape Cambi se to i traži. Nadam se da ćemo još dugo to tako i raditi, da se nećemo uljuljati i stati u glazbenom putovanju. Stalno biti željni novih izazova i zadataka.

KLAPA ISKON O KONCERTU U PULSKOM AMFITEATRU: Nezaboravno iskustvo klapskog višeglasnog pjevanja

Foto

- Klapa Iskon stalno surađuje s eminentnim predstavnicima domaće glazbene scene kao što su, Gibonni, Neno Belan, Tedi Spalato i drugi?

- Za klapu Iskon suradnja s našim eminentnim glazbenicima uvijek je bila dodatni poticaj, a također čast i zadovoljstvo u isto vrijeme.

Najveće uspješnice

- Djelujete 22 godine, no budući da dva desetljeća rada niste uspjeli proslaviti u punom sjaju zbog dobro znane situacije s koronom, i nastup u pulskoj Areni svojevrsni je nastavak toga slavlja?

- Ova nesretna korona nas je spriječila da svečanije proslavimo 20 godina rada, pa smo mi u klapi odlučili da nam svaki nastup kroz ovu godinu bude i svojevrsna proslava jubileja.

- Predstavite repertoar za Arenu?

- Naravno da je teško naći ljepši i adekvatniji prostor od pulske Arene za promociju, pa ćemo 18. lipnja tamo ostaviti srce na pozornici uz neke od naših najvećih uspješnica kao što su "Dobra večer prijatelji", "Još ne mogu pristat volit" te nekoliko obrada pjesama Gibonnija i Olivera. Sigurni smo da će u Areni nakon koncerta publika ponijeti jedno nezaboravno iskustvo klapskog višeglasnog pjevanja koje je, ne samo kod nas, nego i u svijetu, prepoznato kao naša nematerijalna kulturna baština.

Od ljubavi slip

- Planovi za budućnost?

- Ove godine, osim mnogobrojnih nastupa koje smo željno iščekivali nakon pandemije koja nas je zadesila, radujemo se i sudjelovanju na Večerima dalmatinske šansone u Šibeniku, gdje ćemo se predstaviti s našom novom pjesmom "Od ljubavi slip".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater