PULSKI JAZZ TRUBAČ

JAZZ-VEZ Branko Sterpin: "Nakon šest mjeseci apstiniranja, konačno opet - sviramo"

Više sam insistirao na boperskom soundu, posebno kada sviramo jazz standarde. U tom smo smjeru izabrali repertoar odnosno pjesme koje sviramo. Dodali smo i male aranžmanske zahvate u izvedbe tih jazz standarda kako bi zvučali više 'bendovski' i manje 'sessionovski', veli Branko Sterpin

| Autor: Zoran ANGELESKI
Branko Sterpin

Branko Sterpin


Nakon šest mjeseci 'apstiniranja', višestruko nagrađivani pulski trubač Branko Sterpin, osnivač JazzIstra Orchestra, dugogodišnji član Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije i 11 godina voditelj Big Band Pula nastupa sutra u Đakovu sa svojim kvintetom Sterptet u Đakovu na neo-bop festivalu koji se zove Jazz-Vez.

Sterptet

- Sterptet je naziv za moje combo sastave koje okupljam zadnjih desetak godina. Bilo je tu dosta promjena sastava, ali u zadnjih nekoliko godina radi se o postavi s kojom najviše sviram otkada sam se vratio iz Zagreba u Pulu, ponajviše na svirkama u Circolu svakog petka. Tamo najčešće svira kvartet s Carlosom Faginom na klaviru, Nenadom Mirtom na kontrabasu i Sebastianom Stellom na bubnjevima, uz mene na trubi, a povremeno nam se pridružuje i Luka Vrbanec na alt saksofonu kojeg sam uzeo kao stalnog člana Sterpteta jer volim imati još jednog puhača u bendu, kaže Branko

Poanta Sterpteta je da momke koji su stalno u Puli i s kojima Branko vrlo često svira, okupi u sastav koji će kroz konstantne probe iskristalizirati kako stilski želi zvučati i svirati, budući da, kako kaže, svaki član na neki način vuče prema svojoj estetici.

- Možemo reći da sam ja tu više insistirao na boperskom soundu, posebno kada sviramo jazz standarde. U tom smo smjeru izabrali repertoar, odnosno pjesme koje sviramo. Ovo veliko zatišje dalo nam je priliku za brojne probe koje smo snimali i kasnije preslušavali što je bilo podosta poučno, ali i pomalo frustrirajuće, budući da smo silnim slušanjem primijetili i silne detalje koji nas još uvijek podosta udaljavaju od zvuka benda kojem težimo. Dakle, ima tu puno stvari koje moramo svi zajedno poboljšati kako bi zvučali onako kako sam ja to zamislio. Osim toga, dodali smo i male aranžmanske zahvate u izvedbe tih jazz standarda kako bi zvučali više 'bendovski' i manje 'sessionovski', dodaje on.

Autorske skladbe

Osim na standardima rade i na autorskim skladbama. To nisu samo Brankove kompozicije, već svi članovi sastava imaju priliku pokazati svoje kompozitorske potencijale.

- S jedne strane to je dosta osvježavajuće i nepredvidivo, dok je s druge teško sve upakirati unutar stila i zvuka našeg benda. U svakom slučaju zanimljivo je raditi autorsku glazbu. Planirali smo to i snimiti u studiju, no mislim da najprije taj repertoar moramo puno svirati na koncertima i urediti neke detalje na probama, kaže Branko Sterpin.

Pitamo ga koja je razlika između pozicije lidera benda i samo člana benda.

- Biti lider benda podosta se razlikuje od situacije u kojoj si samo sideman. Kao sideman čekaš da ti jave datume probi i koncerata te je na tebi da uvježbaš pjesme koje se sviraju i na probe i koncerte dođeš spreman, dok kao lider preuzimaš i organizaciju svega toga, a od tebe se očekuje da nametneš svoju viziju o tome kako bend treba zvučati i izvoditi skladbe koje su na repertoaru a i sam taj repertoar ponajviše ti sam oblikuješ, pojašnjava Branko.

Imaju još planiranih koncerata?

- Nekako se čeka taj 1. lipnja i svi se nadaju boljoj epidemiološkoj situaciji i popuštanju mjera kako bi sve te aktivnosti uopće bile moguće. Nadam se da se uskoro vidimo na nekoj svirci, poručuje Branko Sterpin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini