NAJNOVIJEJOSIPA LISAC NASTUPILA U PREPUNOM VINKURANSKOM KAMENOLOMU

I dalje dobar glas, ali u usporenim aranžmanima


Album "Dnevnik jedne ljubavi" nije rađen da bi bio popularan, da bi zaradio novac. Ne, on je rađen iz čovjekove unutrašnjosti. Stvaran je iz zaljubljenosti, iz zanosa. Gdje je danas entuzijazam? Možda nedostaje upravo to, zanosa, kazala je Josipa, kojoj zanosa, pokazao je to i ovaj pulski koncert, nimalo ne manjka

 

Oko 1.700 njenih obožavatelja i poštovatelja sinoć je u prepunom vinkurankom kamenolomu ispratilo koncert Josipe Lisac i njenog kvalitetnog pratećeg benda koji su činili basist Davor Črnigoj, klavijaturist Toni Starešinić, gitarist Elvis Penava i bubnjar Borna Šercar.

Koncert glazbene dive - kojim je zaključeno ovogodišnje izdanje Festivala Rocks & Stars @ Cave Romane - otvoren je elektro verzijom pjesme "Make up", koja je bila i svojevrsno improvizirano 'čekiranje' zvuka benda i vokala, budući da je organizator zbog velikih turističkih gužvi sugerirao Josipi Lisac da do koncerta ostane u Medulinu, time uđe u koncert bez tonske probe.

Josipa Lisac (69) i dalje ima dobar glas, ali u razumljivom manjku njegove mladenačke snage, najveći hitovi iz njene mladosti (divna "O jednoj mladosti" ili "Boginja", "Tisuću razloga") izvedeni su u sporijim aranžmanima.

Znajući da bi publika protestirala da se ne izvede "Magla", taj je mega-hit izveden u završnom dijelu koncerta, a nastup je priveden kraju pjesmom "Ležaj od suza" s antologijskog albuma "Dnevnik jedne ljubavi" iz 1973. te još jednom Metikoš/Krajač skladbom "Ispočetka".

Baš zato što je navedeni antologijski album mogao stati uz bok tadašnjim svjetskim albumima, i kao generalno dobar album, ali i kao prvi ženski rock i kao konceptualan album (koji je stvarala, osim Josipe Lisac, skladatelja Karla Metikoša i tekstopisca Ivice Krajača, armija tada izvrsnih glazbenica i glazbenika, a što se može iščitati na, tko je ima, samoj ploči), Josipu Lisac neposredno uoči samog nastupa pitali smo manjka li danas tako velikih autora.

- Manjka autora, a kamoli velikih. Kreativnost je zastala, to je istina. Album "Dnevnik jedne ljubavi" nije rađen da bi bio popularan, da bi zaradio novac. Ne, on je rađen iz čovjekove unutrašnjosti. Stvaran je iz zaljubljenosti, iz zanosa. Gdje je danas entuzijazam? Možda nedostaje upravo to, zanosa, kazala je Josipa kojoj zanosa, pokazao je to i ovaj pulski koncert, nimalo ne manjka.

Na koncertu nisu izostale ni lijepe "Gdje Dunav ljubi nebo" i "Dok razmišljam o nama", kao i hit "Danas sam luda" odnosno "Hir, hir, hir". U jazzy/bossa nova varijanti izvedena je "Živim po svome", da bi glazbenica vrlo sugestivno recitirala Tadijanovićevu pjesmu "Sanjam kako idem pored tebe", za što je zasluženo nagrađena dugim aplauzom. Za one koje nisu bili u Cave Romane, neka u sebi ožive stihove iz 1923. koje je tada napisao 18-godišnji Dragutin Tadijanović: "Sanjam kako idem pored tebe, ali kad te u daljini ugledam, prelazim na drugu stranu, protivnu, gdje me nećeš opaziti, između prolaznika mnogih. Pred tobom se sakrivam za uglove ulične ili za široka stabla. U noći, sanjam kako idem pored tebe".


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam