NOVI PROJEKT

"Glazbena povijest Istre: ostavština poveznica sa Serenissimom": Valorizacija važnog dijela glazbene baštine

| Autor: Aletta BRATONI
Na koncertu "Glazba u Istri iz doba Serenissime" nastupile su flautistice Samanta Stell i Nataša Dragun te pijanistice Jadranka Celić Bernaz i Aleksandra Santin Golojka

Na koncertu "Glazba u Istri iz doba Serenissime" nastupile su flautistice Samanta Stell i Nataša Dragun te pijanistice Jadranka Celić Bernaz i Aleksandra Santin Golojka


Cilj je projekta rekonstruirati i na popularan način uskladiti povijesnu sintezu o evoluciji glazbene umjetnosti u Istri od pojave Serenissime do 20. stoljeća", kazala je na koncertnom otvaranju projekta ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja Dubravka Svetličić

 

Prvi u nizu koncerata, odnosno programa, u sklopu projekta "Glazbena povijesti Istre: ostavština poveznica sa Serenissimom" održan je sinoć u rovinjskom Multimedijalnom centru. Inicijativa uživa potporu regije Veneto, a promovira je Pučko otvoreno učilište Rovinj, u partnerstvu s orkestrom Filarmonia Veneta iz Trevisa i raznim lokalnim partnerima: zajednicama Talijana Rovinj i Poreč, Hrvatskim društvom glazbenih umjetnika, te Udrugom za očuvanje spomena na istarske skladatelje sa sjedištem u Puli.

Istraživanja

"Cilj je projekta rekonstruirati i na popularan način uskladiti povijesnu sintezu o evoluciji glazbene umjetnosti u Istri od pojave Serenissime do 20. stoljeća", kazala je na otvaranju ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja Dubravka Svetličić.

Viviana Benussi, predsjednica rovinjske Zajednice Talijana "Pino Budicin" kazala je da se projektom želi valorizirati glazbena baština Serenissime koja je preko 500 godina prisutna u Istri. "Osobito me veseli što je projekt dvojezičan i što će biti namijenjen prvenstveno školama, osnovnim i srednjim, a posebno mi je drago što je namijenjen i svim glazbenim institucijama diljem Istre", kazala je Benussi.

Ovaj zahtjevan projekt predviđa provođenje brojnih istraživačkih aktivnosti tijekom godine dana. Tako će se ponovno otkrivati i oplemeniti djela poznatih, ali i onih manje poznatih skladatelja kojima dugujemo bogatu glazbenu baštinu Istre.

Frottole i arije

Prvi koncert u sklopu projekta, naslovljen "Glazba u Istri iz doba Serenissime", ugostio je vrsne flautistice Samantu Stell i Natašu Dragun te pijanistice Jadranku Celić Bernaz i Aleksandru Santin Golojka, a koja je ujedno i znanstveno-umjetnička voditeljica projekta.

Program se sastojao od adaptacija popularnih frottola Andree Antico da Montona, rođenog oko 1470. godine, te dviju francuskih arija Francesca Uspera Sponga, rođenog u Rovinju 1561. godine. Na repertoaru su bila i djela Giuseppea Tartinija te Stefana Rote i Antonia Smareglije.

Na rovinjskom koncertu bio je i potomak Stefana Rote Franco Rota, koji se brine o brojnim djelima glazbenika u privatnom arhivu obitelji Rota-Benedetti, a također je menadžer čitavog projekta.

Prema najavi završni koncert projekta održat će se u Trevisu na proljeće 2023., a nastupit će Orkestar Filarmonia Veneto pod vodstvom prof. Alberta Barbara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of