U DVORIŠTU ROJCA

DVOSTRUKI KONCERT - NENAD SINKAUZ I LEO BESLAĆ: Dekonstrukcija glazbe za stvaranje novih umjetničkih formi

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Leo Beslać (Snimio Dejan Štifanić)

Leo Beslać (Snimio Dejan Štifanić)


Ljubitelji nešto drukčije vrste glazbe, u noći koja je u Puli obilovala glazbenim događajima, došli su na svoje dvostrukim koncertom koje je ugostilo unutarnje dvorište Rojca.

Soundpainting platforma Pula 2022 predstavila je dva premijerna solistička koncerta u jednoj večeri, a nastupili su Nenad Sinkauz s "Ne No Not" i Leo Beslać i "Osuarij".

Solo projekt Nenada Sinkauza bavi se midi mapiranjem električne gitare te njezinom ekstremnom zvučnom ekstenzijom. Kompozicije su originalno nastale na klasičnoj gitari, a zatim su dekonstruirane te rekonstruirane putem midija. Mapirani zvukovi variraju od field recordinga do sempliranih električnih i akustičnih instrumenata.

(Snimio Dejan Štifanić)

Nenad Sinkauz (Snimio Dejan Štifanić)

"Osuarij" Lea Beslača obuhvatio je premijernu koncertnu izvedbu odabranih autorskih kompozicija za jednog instrumentalista i asortiman sintetizatora zvuka, objavljenih u jesen 2021. na dugometražnom albumu "Osuarij" te novog, dosad nesnimljenog materijala.

Ton-majstor bio Dean Pavletić Tone, a organizaciju potpisuje Udruga Rondo Histriae u suradnji sa Savezom udruga Rojca.

Događaj je organiziran u sklopu programa "Ciklus koncerata Nove, eksperimentalne i improvizirane glazbe_0.3" kojeg organizira udruga Rondo Histriae uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu i razvoj civilnog društva grada Pule i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

(Snimio Dejan Štifanić)

(Snimio Dejan Štifanić)

Nenad Sinkauz rođen je 1980. u Puli. Magistrirao je etnomuzikologiju na filozofskom fakultetu u Padovi. Po zanimanju je skladatelj i performer u raznim glazbenim, plesnim, kazališnim i multidisciplinarnim projektima. Njegov rad je usmjeren prema istraživanju transverzalnih glazbenih formi. Dobitnik je četiri Zlatne Arene te nagrade za najbolju glazbu na Danima hrvatskog filma. Od 2010. umjetnički je voditelj zajedno sa Alenom Sinkauzom međunarodnog festivala eksperimentalne i improvizirane glazbe Audioart u Puli.

Leo Beslać književni je prevoditelj, instrumentalist i pjevač rođen u Zagrebu 1991. godine. Osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stječe pri Glazbenom učilištu "Elly Bašić". Tijekom studija anglistike te ruskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu usavršava se na brojnim glazbenim seminarima i radionicama. Vanjski je suradnik Zbora opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu te Zbora Hrvatske radiotelevizije, u sastavu kojih je tijekom proteklih pet sezona radio na dvadesetak kazališnih i koncertnih projekata. Redovito objavljuje autorske albume na internetskoj platformi Bandcamp.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter