SLAVLJENIČKI KONCERT

25. GODINA KLAPE PINGUENTUM: Klapa iz srca Istre jedan je od najvjernijih interpreta klapske pisme

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Klapa Pinguentum (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Buzetska klapa Pinguentum dobitnica je 36 nagrada i priznanja. U povijest je ušla kao prva i do sada jedina istarska klapa pobjednica Festivala dalmatinskih klapa

Najtrofejnija istarska klapa, Pinguentum iz Buzeta, svečanim koncertom obilježila je 25. obljetnicu djelovanja i ugostila mušku klapu Vinčace iz Novog Vinodolskog. Prigodnom izložbom u holu buzetskog Narodnog doma te odabirom repertoara podsjetila je na sve uspjehe koje je ostvarila do sada, a treba li uopće posebno naglasiti da su prvi tenor Aleksandar Pavletić, drugi tenori Dragan Markežić i Mikele Presel, bariton Igor Jermaniš, basi Nenad Medica i Sandro Draščić te bariton i umjetnički voditelj klape Sanjin Radović, oduševili brojnu publiku koja je došla podržati svoje glazbene miljenike.

Zajedništvo

O klapi Pinguentum izrečene su, ali i napisane mnoge lijepe riječi. Pišući o klapama i klapskom pjevanju u publikaciji "Mediteranski pjev" Joško Ćaleta i Jurica Bošković za članove buzetske klape konstatirali su: "njihove senzibilne izvedbe i zvuk ponekad su autentičniji od zvuka mnogih dalmatinskih klapa, što svjedoči o činjenici da je zajedništvo ipak presudno u formiranju tog specifičnog klapskog zvuka…". Jurica Bošković o njima kaže - "u vrijeme kad su mnoge vrhunske klape krenule linijom manjeg otpora u manje zahtjevne forme zabavne glazbe kojima lakše dolaze do šireg kruga publike, klapa iz srca Istre jedan je od najvjernijih interpreta klapske pisme."

Potvrdu da se radi o klapi izvanrednih interpretacijskih mogućnosti dala je i struka i publika i to kroz 36 osvojenih nagrada i priznanja. Klapa Pinguentum osvajala je prve nagrade žirija buzetskog Festivala klapa Istre i Kvarnera čak šest puta i njegova je aktualna pobjednica. Na istom festivalu prva nagrada publike pripala joj je osam puta, a Brkica - nagrada za najbolju interpretaciju napjeva s elementima istarsko-primorskog glazbenog izričaja, četiri puta. Zlatna je bila i na festivalima klapa u Skradinu i Perastu.

Najveći uspjeh Pinguentini su polučili na omiškom festivalu klapa. U osam godina, koliko su se natjecali, pobijedili su u debitantskoj večeri 2008. godine, osvojili su dva brončana i dva srebrna štita s povijesnim grbom Grada Omiša te dva brončana leuta - nagrade publike. Pobjeđuju i na prvom omiškom Superfinalu 2011. godine i u Buzet donose Zlatnu omišku stinu, a njihov najveći uspjeh zbio se 2013. godine kada su pobijedili na večeri muških klapa 47. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu te postali prva i za sada jedina istarska klapa pobjednica tog najznačajnijeg klapskog natjecanja.

Brojne suradnje

Vodeći kroz svečani koncert Mirjana Pavletić i Vladimir Pernić podsjetili su da je u proteklih 25 godina klapa Pinguentum gostovala na brojnim koncertima, manifestacijama, obilježavala je značajne događaje svog zavičaja. Nastupala je na svim respektabilnim smotrama klapa diljem Hrvatske, gostovala i izvan granica Hrvatske, tri puta u njemačkom Karlsruheu, zatim u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Albaniji i Austriji.

Pinguentini su surađivali s velikim brojem glazbenika. Gostovali su na koncertima Radojke Šverko, Brune Krajcara, Tedija Spalata i Vinka Coce. Pjesma "Mladost" Mate Balote i Bruna Krajcara u izvedbi klape Pinguentum snimljena je na CD-u Mate Balota koji je 2009. godine osvojio Porin u kategoriji Albuma etno glazbe. Prije pet godina klapa Pinguentum izdala i dvostruki CD naziva "U mom kraju" u nakladi Croatia Recordsa.

Slavljenički koncert u Narodnom domu izvedbom "Brkice", istarske narodne pjesme s Buzeštine koju je za klapu obradio Silvano Pavletić, otvorio je prvi sastav klape, osam pjevača koji su se 1994. godine okupili u želji da svoje slobodno vrijeme i međusobna druženja oplemene - pjesmom. Nadahnuti muškom klapom Roč, koja je te godine obilježavala desetu obljetnicu djelovanja, učeći na njihovim partiturama i vodeći se njima kao svojom inspiracijom i uzorom, formalizirali su svoje djelovanje u okviru Glazbenog društva "Sokol" iz Buzeta. Ime su preuzeli od skupine tadašnjih buzetskih nogometnih navijača ni ne sluteći da su se nazvali po mješavini latinske i talijanske verzije naziva Buzeta - Pinguentum!

Trofejna klapa

Prvoj postavi klape na pozornici su se na početku slavljeničkog koncerta pridružili i oni pjevači koji su u narednim razdobljima sudjelovali u radu klape te su zajedno izveli napjev "Koliko je od Učke do mora" u obradi Ljube Stipišića Delmate, a potom su pozornicu ustupili aktualnoj postavi Pinguentuma. Kao gost slavljeničkog koncerta nastupila je klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog koja je ove godine proslavila i svoj 20. rođendan. Također je riječ o trofejnoj klapi, potvrđuju to i nagrade, do sada njih ukupno preko 30. Posebno se ističe četverostruka pobjeda na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

Slavljeničkoj klapi čestitali su predsjednik Glazbenog društva "Sokol" Buzet Alen Černeka kao i ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Mijo Stanić. Dogradonačelnica Ana Pernić je u povodu obilježavanja 25. obljetnice djelovanja klapi Pinguentum predala posebno priznanje Grada Buzeta.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini