KONCERT U DVORANI MLADOSTI

Neraskidiva veza pop heroine i grada koji teče. Severina u jeku borbe za skrbništvom večeras nastupa u Rijeci

| Autor: Edi Prodan
(Snimio Mateo Levak / Novi list)

(Snimio Mateo Levak / Novi list)


Večerašnji Severinin koncert u Rijeci prepun je simbolike, silne isprepletenosti s gradom u kojem je ostvarila neke od najboljih iskoraka u karijeri, ali i prostora i vremena, datuma povezanih s prvim mjesecima u godini.

Ponajprije koncert dolazi u jeku njezine borbe za skrbništvo nad sinom, u jeku prave epopeje koja je u velikoj mjeri ujedinila Hrvatsku i prometnula Severinu u istinsku heroinu borbe za najsvetije ideale majčinstva koji pretpostavljaju i vječnu, neraskidivu povezanost majke i djeteta.

I inače je Severina svojevrsni politički simbol, osoba koja se ne miri s devijacijama u društvu. Samim time, a slično se doživljava i njezina aktualna bitka za sina, iskazuje se jačom i konkretnijom političarkom, iako to vjerojatno ne želi biti, od najvećeg broja protagonista najznačajnijeg dijela hrvatske političke scene.

Jer dok se oni međusobno svađaju poput pubertetlija našopanih energetskim napicima, Severina progovara britko, jasno i direktno, u odnosu na njih djeluje kao da ona – izmislila politiku.

Prkosna i svoja

Nije to dakao od jučer, oduvijek je bila prkosna i svoja, a možda istinske početke njezine konkretne političke aktivnosti pronalazimo u 2009. godini kad se s isticanjem famoznih broševa, ali i konkretnih istupa na koncertima, suprotstavila tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor. U središtu njezinog zanimanja i tada su bila ženska, obiteljska prava, odnosno potrebe izmjena Zakona o umjetnoj oplodnji.

A na današnji dan, 10. veljače, na dan Severininog riječkog koncerta, 1935. godine rodio se Ćiro Blažević, jedna od najkarizmatičnijih osoba u novijoj povijesti Hrvatske.

Na žalost, prije dva dana, 8. veljače, obilježena je i prva godišnjica njegove smrti. Kakve sad on ima veze sa Severinom? Ima dakako da ima jer dvije tako posebne osobe kao što su to Ćiro i Severina i moraju imati neku “tajnu vezu”. A ta se veza rodila 1998. godine. Severina je tada bila na počecima svoje karijere, no ponosna kakva već jeste, odmah se bila suprotstavila klanovima koji su dirigirali hrvatskom estradom.

Uvriježeno je naime tada bilo mišljenje – ili si moj, ili te nema. Samostalna karijera s potrebnim refleksima u medijima, posebno elektronskim nije dolazila u obzir.

Bijele sokne i visoka peta

Severina se dakle pobunila, osveta je trebala biti medijska i svaka druga marginalizacija, a onda se pojavila hrvatska nogometna reprezentacija, ona Ćirina, koja je u autobusu što ih je vozio iz Vittela na utakmice po Francuskoj – slušala Severinu. Glavni je hit bio Djevojka sa sela, a Severina je nastupila, kao osoba zaslužna za glazbenu podlogu fantastičnog, brončanog uspjeha “vatrenih” i na njihovom zagrebačkom dočeku.

S onim poznatim outfitom: bijele sokne s čipkastim završetkom i visoka peta. Pa je umjesto u zaborav kako su joj odredili moćnici hrvatske estrade, Severina isplivala kao osoba koja će se s vremenom razviti u najveću zvijezdu domaće zabavne glazbe.

Vrijeme i događaji, Severina i Rijeka. Početak ožujka 2003. značio je i njezin glumački, kazališni debi, nastup u ulozi Karoline Riječke koji joj je namijenila Mani Gotovac, slavna, hvaljena i voljena intendantica HNK Ivana pl, Zajca.

Dakako da je Severina i tada bila osporavana, ali neosporno je i to da se u to vrijeme za riječki HNK tražila – karta više. Kao da je riječ o nogometnim derbijima, a ne “daskama koje život znače”.

Turneja iz – Novog lista!

Vratimo li se Severininom sinu Aleksandru, i on je rođen u veljači, kroz nekoliko dana imat će 12 godina. A koliko voli Rijeku pokazala je i činjenicom da ga je krstila na Zametu tako da je njezina bitka za skrbništvo na neki način i briga Riječke nadbiskupije!

Na koncu, Severina je oduvijek bila jako povezana i s Novim listom.

Dakako, nije se ta veza dogodila sama od sebe, razlog je bio – Vinko Peršić. Još jedna karizmatična osoba, fantastični novinar koji je kao malo tko u 124 godina dugoj povijesti Novog lista mogao doći do razgovara s kim je god želio.

Pretežito u estradnim vodama, ali da je htio, uspješan bi bio i u svim drugim “sektorima”. Severina i Vinko, kojem je prvih dana siječnja u potpunoj tišini, za što me i osobno stid i sram, prošla peta godišnjica smrti, bili su i veliki prijatelji tako da je u drugoj polovici ožujka 2013. godine Severinina velika turneja, koncipirana i izvedena na način da bi i Madonna ostala zadivljena, krenula iz – Novog lista.

Da, baš tako! Vinko je organizirao da se konferencija za novinare na kojoj će Severina, a zanimanje javnosti je bilo golemo, najaviti turneju Dobrodošao u klub održi upravo u Novom listu, da turneja krene iz riječke Zvonimirove 20a! 

Iako je bio jedan od onih izrazito hladnih, vedrih dana marčanih bura, pred Novi list Severina je došla kao istinska diva – pripijena haljina golih ramena, tako da su fotoreporteri skoro pokidali okidače svojih foto aparata.

Nastup za Rijeku

Dakako, i prvi koncert turneje je bio u – prepunoj Dvorani Mladosti. Do čije se polovice parketa protezala nikad veća bina.

Ne sumnjamo da će večerašnji Severinin nastup na Trsatu biti glazbena priredba u kojoj će uživati sva čula, da će značajni naglasak biti na njezinoj borbi za najjaču vezu koja postoji od iskona, onu majke i djeteta, a mi joj želimo da u to borbi i uspije.

Istina, znamo da će to značiti i nerijetko čupanje kose i silne brige jer joj sin uskoro ulazi u pubertet, ali izdržat će sasvim sigurno i taj put, put na kojem će osobno uživati u pretvaranju njezinog dječaka u muškarca.

Severina večeras nastupa za Aleksandra, ali i za Mani, Ćiru i, naravno, omiljenog joj novinara, nezamjenjivog Vinka. Nastupa za Rijeku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of