glazbene nagrade

Objavljene nominacije za Porin: Let 3 i Vojko V dominiraju

| Autor: Olga Monika Menčik
(Snimio Sanjin Strukić/Pixsell)

(Snimio Sanjin Strukić/Pixsell)


Na svečanom proglašenju nominacija za glazbenu nagradu Porin Let 3 i Vojko V zajedno sa suradnicima zaradili su po pet nominacija.

Na 31. Porinu prijavljeno je čak 40 albuma više u kategoriji Album godine nego lani.

– Ove godine uveli smo dosta noviteta, imali smo više od 2.000 prijava, od čega čak 400 za pjesmu. Mjesecima smo radili na obradama, a ove smo godine uveli nulti krug za pjesmu godine, pa smo u tri dana odabrali top 20 pjesama koje su ušle u prvi krug glasanja. Odaziv za glasanja bio je jako velik, a što se tiče kategorija, neke smo ukinuli, neke nove uveli, pa ih je sada ukupno 35, rekla je Glavna tajnica Porina Ivana Martinac.

Letovce otele ptice

Bend Let 3 s pjesmom "Mama ŠČ!" koju potpisuju Damir Martinović Mrle i Zoran Prodanović Prlja nominiran je u kategoriji Pjesma godine, a za aranžman iste nominirani su autori Damir Martinović Mrle i Olja Dešić. I videospot za pjesmu koji potpisuje Radislav Jovanov Gonzo nominiran je u kategoriji Najboljeg videobroja, a album "ŠČ! (Extended)" koji je producirao Matej Zec nominiran je u kategoriji Najbolji album alternativne glazbe, dok je album remikseva "Mama ŠČ! (Remixes)" nominiran u kategoriji Najboljeg albuma elektroničke glazbe koju potpisuje grupa producenata.

Dražen Baljak, gitarist Leta 3, rekao je kako ga ptice još uvijek nisu zatočile, pa je bio u mogućnosti doći na proglašenje nominacija za Porin.

– Dopala me neugodna situacija jer je ostatak benda otet, a ja nisam, jer očigledno nisam zanimljiv pilićima. Drago mi čuti za ove nominacije jer su došle od struke – to su naši kolege. Ali ako su i tu spletkarili pilići, nije mi drago.

Istraga će pokazati što je zapravo posrijedi, rekao je Baljak.

Album godine

Album "Dvojko" Vojka V nominiran je u kategoriji Albuma godine te u kategoriji Najboljeg albuma hip hop glazbe. Producenti albuma su Andrija Vujević, Vedran Zenzerović i Mihovil Šoštarić. Likovno oblikovanje albuma koje potpisuje Vinko Pelicarić nominirano je u kategoriji Najbolje likovno oblikovanje albuma. Pjesma "Mamacita" autora Andrije Vujevića i Mihovila Šoštarića nominirana je u kategoriji Pjesme godine, a videospot za pjesmu koju potpisuje redatelj Rino Barbir u kategoriji Najbolji videobroj.

Po tri nominacije, zajedno sa svojim suradnicima, osvojili su Tamara Obrovac Quartet, Goran Bare & Majke, Jelusick, Mario Bočić i Jazz Orkestar HRT-a, Matija Dedić i posthumno, Massimo. Tamara Obrovac Quartet s albumom "Nuvola" nominiran je u kategoriji Najbolji album jazz glazbe koji su producirali Bernard Mihalić i Tamara Obrovac. Skladba "Oče moj" koju potpisuje Tamara Obrovac nominirana je u kategoriji Najbolje skladbe jazz glazbe, a skladbom "Dvi divojke" Tamara Obrovac Quartet nominiran je u kategoriji Najbolja izvedba jazz glazbe.

Jelusick su nominirani u kategorijama Album godine i Najbolji album rock glazbe s albumom "Follow The Blind Man" čiju produkciju potpisuje Dino Jelusić. S pjesmom "The Great Divide" nominirani su u kategoriji Najbolja izvedba grupe s vokalom. Massimo je posthumno nominiran u kategoriji Albuma godine i Najboljeg koncertnog albuma godine s albumom "Massimo Arena Zagreb" čiju produkciju potpisuju Dragutin Smokrović Smokva i Massimo Savić. Za navedeni album, u kategoriji Najbolja snimka albuma, nominiran je Dragutin Smokrović Smokva.

– Presretan sam što smo nominirani za album godine, najbolji rock album I najbolju vokalnu izvedbu sa sastavom. Drago mi je što smo ovo ostvarili kao kolektiv, ne mogu vjerovati. Posljednji put sam bio nominiran prošle godine, a prije toga prije 20 godina i jedan od Porina otišao je u ruke mog producenta. Nagrada je lijepa stvar, a krucijalno je da ljudi slušaju tvoje pjesme I da se pune dvorane. Nadam se da će Tvornica koju pripremamo slojevito, jako I detaljno biti rasprodana, rekao je Dino Jelusić.

Najbolje izvedbe

U kategoriji Album godine nominirani su Vojko V s albumom "Dvojko", Jelusick s albumom "Follow The Blind Man", Goran Bare & Majke s albumom "Live at Dom sportova, 12.11.2022.", Massimo s albumom "Massimo Arena Zagreb" i Mia Dimšić s albumom "Monologue".

U kategoriji Pjesma godine nominirani su: Psihomodo Pop s pjesmom "Dižeš me" koju potpisuje Davor Gobac, Let 3 s pjesmom "Mama ŠČ!" koju potpisuju Damir Martinović i Zoran Prodanović, Vojko V s pjesmom "Mamacita" čiji su autori Andrija Vujević i Mihovil Šoštarić, zatim Parni valjak s pjesmom "Moja glava, moja pravila" koju potpisuje Husein Hasanefendić Hus te Prljavo kazalište s pjesmom "Stare navike" autora Jasenka Houre i Ines Prajo.

U kategoriji Novi izvođač godine nominirani su IDEM, Lu Dedić i Pava.

Nominaciju za Najbolju žensku vokalnu izvedbu osvojile su: Natali Dizdar za skladbu "Krug", Vanna za skladbu "Navika" i Zorica Kondža za skladbu "Nemirno srce", a nominaciju za Najbolju mušku vokalnu izvedbu: Boris Štok za skladbu "Grijeh", Filip Rudan za skladbu "The Outside" i Marko Tolja za skladbu "Nismo znali bolje".

U kategoriji Najbolja vokalna suradnja nominirani su: Miach i Grše za skladbu "Led", Neno Belan i Mia Dimšić za skladbu "Ajmo u đir" i Petar Grašo i Nina Badrić za skladbu "Nemoj".

Riječke snage

U kategoriji Najbolja skladba jazz glazbe nominirana je "Free Fall" s istoimenog albuma riječkog Branimir Gazdik Quinteta. U kategoriji Najbolji album međužanrovske glazbe među nominiranima je i "Dandelion" Pianotrona, odnosno Zvjezdana Ružića & Golden Bulgarian Voices.

Ivan Popeskić nominiran je za najbolji aranžman za skladbu "Ruke sigurne" Marka Tolje, a Ante Gelo za aranžman pjesme "Dobar znak (Talijaneza) koju izvode Urban & 4 i Simfonijski orkestar HRT-a. Ivan Pešut nominiran je u kategoriji najboljeg producenta za tri albuma i dvije skladbe, a Ivan Popeskić za jedan album i četiri pjesme.

U kategoriji Najbolji instrumentalni album (izvan klasične i jazz glazbe) nominiran je "Bed of Blue" Vlade Simcicha Vave te "Wanderlust" Ivana Pešuta s kojeg je nominaciju za najbolju instrumentalnu izvedbu (izvan klasične i jazz glazbe) osvojila skladba "She left the room (Wanderlust)".

U istoj je kategoriji nominirana skladba "Tree of soul" Brune Mičetića s albuma "Sonosphere" te skladba "Prvi stavak" s albuma "Music beyond zen" Vedrana Ružića.

Filip Gržinčić nominiran je u kategoriji Najbolji videobroj za spot pjesme "A gdje si ti" Josipa Lisac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater