dvodnevna besplatna radionica

Tvornica zvuka za mlade u Dnevnom boravku Rojc

| Autor: Doria Mohorović
(Foto Sinkauz)

(Foto Sinkauz)


Ovog će se vikenda u Dnevnom boravku Rojc održati besplatna radionica Tvornica zvuka. Oba dana, 10. i 11. veljače, u trajanju od 15 do 18 sati, radionicu će voditi glazbeni pedagozi, basist Alen Sinkauz, gitarist Nenad Sinkauz i bubnjar Marco Quarantotto. Kako je navedeno u pozivu, Tvornica zvuka predstavlja prostor za improvizaciju elektroakustične glazbe stvoren za mlade u dobi od 15 do 25 godina.

Osnove improvizacije

- Dvodnevna glazbena radionica pruža mladim glazbenicima priliku da istraže mikrofone, efekte, sintetizatore i druge audio uređaje te kroz vlastiti glas, tijelo i opremu nauče osnove improvizacije. Radionica se usredotočuje na slobodnu kreaciju, intuitivnu kompoziciju te stavlja naglasak na zvučne eksperimente kao temelj zajedničkog muziciranja. U Tvornici zvuka glazba nastaje korištenjem različitih predmeta, efekata, sempliranja i modulacije glasa, a igra je ključni element kroz koju polaznici - improvizatori i glazbenici stvaraju trenutačne kompozicije. Kroz radionicu, polaznici se upoznaju s osnovama kolektivne glazbene improvizacije i primjenom raznovrsnih elektroničkih uređaja za modulaciju zvuka. Također, imaju priliku isprobati različite uređaje i besplatne softvere za eksperimentiranje pri komponiranju elektroničke glazbe, najavili su organizatori, grupa Sinkauz.
Inače, predavači na ovoj radionici dobro su znani na domaćoj i inozemnoj glazbenoj sceni, te ovaj trio i muzicira pod imenom Roj Osa. Riječ je o novom bandu ovog trojca, koji su nedavno i koncertom u Istarskom narodnom kazalištu promovirali njihov album nazvan »Azbestni krovovi«, sa sedam skladbi.

- Album je rezultat trodnevnih improvizacija. Nakon što smo poslušali sve materijale, fokusirali smo se na dijelove koje zajednički pričaju istu priču. Uz to smo ubacili »Molo Carbone« koja je snimljena live u zagrebačkom klubu Peti kupe jer se uklapala u cjelinu albuma, pojasnio je u intervjuu za Glas Istre Nenad Sinkauz. Svoju suradnju vide kao jedinstveni prostor autorskih ideja, koncepata, ali i intuicije i slobode. Glazba koju stvaraju kreće se po rubovima njihovog dosadašnjeg zajedničkog zvučnog stvaralaštva i prijateljstva koje traje 30 godina. Koriste digitalnu i analognu elektroniku, manipuliraju uživo električne i akustične instrumente kontrolirajući pritom maksimalni dinamički raspon zvučnih događaja.

Iskusni glazbenici

Braća Sinkauz dugo su na sceni, poznata iz nekih zajedničkih projekata poput benda East Rodeo ili kao pokretači i organizatori Audioart festivala. Nenad Sinkauz na sceni je više od dva desetljeća kao skladatelj i izvođač u glazbenim, kazališnim, suvremenoplesnim, filmskim i multimedijskim projektima. Magistrirao je etnomuzikologiju u Padovi, a u svom umjetničkom radu istražuje nekonvencionalnije glazbene forme i izričaje te sklada glazbu za film i kazalište.

Alen Sinkauz magistrirao je muzikologiju u Padovi. Skladatelj i basist u raznim glazbenim, kazališnim, radijskim, filmskim i multidisciplinarnim projektima, usmjeren prema istraživanju transverzalnih glazbenih formi. Nastupao je u SAD-u, Japanu i Europi. Od 2010. umjetnički je voditelj međunarodnog festivala eksperimentalne i improvizirane glazbe Audioart u Puli. Surađivao je s brojnim glazbenicima, vizualnim umjetnicima, kazališnim i filmskim redateljima kao što su Marc Ribot, Greg Cohen, Warren Ellis, Ivana Sajko, Alfonso Santimone, Michele Sam-bin, Roy Paci, Matija Ferlin, Ivan Marušić Klif, Simon Bogojević Narath i mnogi drugi.

Marco Quarantotto je diplomirao na jazz odjelu Sveučilišta za glazbu i dramsku umjetnost u Grazu, Austrija, s magisterijem iz jazz bubnjeva i udaraljki. Tamo je imao priliku učiti s nekima od najvećih bubnjara žanra: Billyjem Hartom, Jimmyjem Cobbom, Alexom Deutchom, Howardom Curtisom, Joeom La Barberom i drugima. Obišao je cijelu Europu s velikim brojem projekata, bendova i hvaljenih umjetnika u pop, rocku, jazzu i eksperimentalnoj glazbi dok je sudjelovao i nastupao u kazališnim produkcijama u Italiji, Austriji i Hrvatskoj, a bio je i vrlo aktivan kao studijski session glazbenik koji je do danas snimio 20 albuma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter