ATOMSKO SKLONIŠTE

Ikonični pulski rock bend održao koncert u čast bivšem frontmenu Sergiju Blažiću Đoseru

| Autor: Jelena Milović
(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Koliko je pokojni Sergio Blažić Đoser još uvijek voljen i uvažavan kao snažna ikona rock’n’rolla s ovih prostora, a Atomsko sklonište i dalje jedan od najomiljenijih bendova rock scene i u susjedstvu, govori i nedavni koncert u beogradskoj Mts Dvorani, koju je pohodilo čak 12 tisuća ljudi - Đoseru u čast, a Atomcima kao priznanje. Premda se nije obilježavala godišnjica rođenja, pa ni smrti pulskog glazbenika, u organizaciji novosadske agencije Muzička Centrala protekle srijede Mts Dvorana je u glas pjevala sve poznate hitove Atomskog skloništa, a mikrofone preuzimala neka poznata estradna imena, koja su se koncertu odazvala kao veliki štovatelji lika i djela Đosera, ali i kao njegovi prijatelji.

Rock, ljubav i mir

Poruka koncerta »Serđo i dalje živi« - Atomskog skloništa i prijatelja bila je: rock’n’roll, ljubav i mir. Koncert je trajao oko tri sata, izvedeno je 30-tak pjesama, a atmosfera je bila užarena, ali i vrlo emotivna, saznajemo. Sve o ovom koncertu saznajemo od Puležana Borana Angelovskog koji je bio tamo te nam pun dojmova prepričao neke od najupečatljivijih dijelova ove, za njega, posebne večeri.

(Privatni album)(Privatni arhiva)

- Htjeli su odati počast Đoseru za sve što je učinio u rock’n’rollu, a bivša Jugoslavija ga je stvarno obožavala. Atomsko sklonište je uvijek bilo odlično primljeno u svim krajevima i jedno je od najjačih imena rock scene. Impresioniran sam jer je puna dvorana cijelo vrijeme pjevala zajedno s izvođačima. Tifa je, recimo, bio posebno veliki obožavatelj pokojnog Đosera koji mu je bio uzor. I to je uvijek naglašavao. Kad je bio mladić, Tifina cijela soba bila je oblijepljena njegovim slikama. Kad je završio izvedbu treće pjesme, Tifa je bio ozbiljno ganut, što se moglo i vidjeti, opisuje nam Angelovski neke od dirljivijih trenutaka ovog koncerta.

(Privatni album)(Privatna arhiva)

Inače, naš sugovornik je iz Pule ponio majice s Đoserovim likom koje je poklonio izvođačima na samom koncertu, a Đule, pjevač iz Van Gogha, dao je Bruni Langeru da je pridrži kako bi se lik Đosera jasno vidio, te se doslovno naklonio pokojnom pjevaču. Tu je majicu potom kao simboličnu gestu poklonio jednom dječaku koji je stajao blizu bine. »Treba imat dušu«, pjesma je na kojoj isti pjevač poziva na binu i nekoliko mališana iz publike, kojima su se pridružila i nekolicina ostalih, kako bi zajedno otpjevali možda i najveći hit pulske grupe.

Đoser to zaslužuje

Završnica koncerta je uslijedila s pjesmom »Ne cvikaj generacijo«, koja je okupila sve izvođače te večeri koji su se njome pozdravili i s publikom. Sama promocija koncerta bila je vrlo snažna, a prepuna dvorana to i dokazuje, govori Angelovski. Osim domaće - beogradske publike, puno je njih pristiglo iz drugih mjesta Srbije, susjedne Bosne i Hercegovine, ali i iz Makedonije. Iako već gotovo 30 godina nisu objavili novi album, Atomci su publiku podsjetili na osam svojih albuma. I sami su članovi benda bili oduševljeni prijemom od publike i ovim jedinstvenim koncertom. Jer Đoser to zaslužuje.

(Privatni album)(Privatna arhiva)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter