KANTAUTORI U KAŠTELIMA

Livio Morosin u Puli, Petrapilosi i Momjanu

S konferencije za novinare (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

S konferencije za novinare (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Program "Kantautori u kaštelima/Castelli inCantati" koji počinje u petak u Kaštelu Petrapilosa u 19 sati predstavljen je danas na konferenciji za novinare u pulskom Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na Kaštelu.

Emotivno putovanje

- "Kantautori u kaštelima/Castelli inCantati" program je koji u istarskim kaštelima ugošćuje kantautore čije se stvaralaštvo temelji na kulturnoj baštini Istre. Nastao je prema ideji kantautorice Elis Lovrić kao nadogradnja projekta Istarske županije o valorizaciji i afirmaciji istarskih kaštela sa željom da širu javnost upozna s povijesnom ostavštinom vezanom uz srednjovjekovne utvrde. Ove godine obilježavamo i 30. godišnjicu Istarske županije, a posebno nam je drago što imamo i tako vrsne glazbene programe. Za ovo izdanje protagonist je kantautor Livio Morosin, koji će nastupiti na tri lokacije, kazao je Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost.

Elis Lovrić, kantautorica koja je pokrenula tu manifestaciju, a sada je koordinatorica i organizatorica programa, navela je da je cijeli taj program osmislila još prije korone, te da joj je posebno drago što će na tri kaštela nastupiti Livio Morosin. Besplatni programi za sladokusce (na lokacijama nema puno mjesta za veći broj publike), održat će se večeras u Kaštelu Petrapilosa u 19 sati, u ponedjeljak, 18. rujna na pulskom Kaštelu u 19 sati, a u petak, 22. rujna u momjanskom Kaštelu Rota u 18 sati.

- Zahvalna sam i Feodori Gubaš Štifanić za dizajn plakata i drago mi je da nastavljamo s ovim programom, kazala je Elis Lovrić, te posebice zbog činjenice da će tu nastupiti istarski kantautor Livio Morosin čije će skladbe publiku povesti na emotivno putovanje od "mora dimbokog" do "neba visokog".

Prva od utvrda u kojoj će nastupiti u petak, 15. rujna u 19 sati je kaštel Petrapilosa kraj Buzeta.

- Ne krijem zadovoljstvo što će tu nastupiti vrstan kantautor kao što je Livio Morosin, a naš Kaštel je zbilja jedinstvena pozornica. Godine 1620. Kaštel je stradao u požaru, obnovljen je, te predstavlja sasvim posebnu pozornicu. U zadnje smo vrijeme imali tu dvadesetak evenata, da nije bilo korone i tih teških godina, bilo bi i više zbivanja. Evo, Elis Lovrić je imala ovdje koncert 2019. godine, ne u sklopu tog ciklusa, no publika je bila oduševljena sjajnim spojem glazbe i ambijenta, kazala je Dijana Kolaković Prodan, v.d. ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Buzet.

S novog albuma

Nakon koncerta u kaštelu Petrapilosa, uslijedit će koncert na bastionu pulskog kaštela gdje će Morosin nastupiti u ponedjeljak, 18. rujna u 19 sati. Ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac rekao je će se koncert održati na bastionu Kaštela, gdje se inače rijetko održavaju zbivanja, a gdje je prije par godina održan koncert Tamare Obrovac, a stane 50-60 osoba.

Livio Morosin je izrazio zadovoljstvo što je protagonist toga programa te kazao da je "u nekim godinama" te da ne može nastupati sam, iako taj koncept predviđa samostalan nastup glazbenika, pa će uz njega biti i Vedran Šilipetar. Kazao je i da će izvesti neke stvari s novog albuma.

Tanja Šuflaj, v.d. ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Buje, istaknula je da će se treći koncert održati na livadi ispred kaštela Rota u Momjanu, započet će u 18 sati, a "naručili su" zalazak sunca u 19.04 sati.

Ulaz je slobodan za sve koncerte. Pokrovitelj je Istarska županija - Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, organizator: Akcent studio, a suorganizatori Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" Buzet, Povijesni i pomorski muzej Istre i Pučko otvoreno učilište Buje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter