TURNEJA

Mješoviti akademski pjevački zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli nastupio u Austriji i Njemačkoj

| Autor: Mladen RADIĆ
Mješoviti akademski pjevački zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na jednom od koncerata pred inozemnom publikom (Snimila Barbara Buršić)

Mješoviti akademski pjevački zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli na jednom od koncerata pred inozemnom publikom (Snimila Barbara Buršić)


Aktivan je krajem prošle godine bio i Mješoviti akademski pjevački zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli koji je ugostio orkestar i mješoviti zbor Confido vocale & camerata e. V. iz njemačkog Dorstena, koji su im uzvratili gostoprimstvo, te su Puljani stoga krenuli put Njemačke, a zaustavili su se i u Austriji. Dirigent pulskog zbora Domeniko Briški to opisuje kao "dvostruku međunarodnu suradnju u jednoj turneji".

Regina coeli

U Puli je započela njihova druga međunarodna suradnja i to sa simfonijskim orkestrom i mješovitim zborom Confido vocale camerata i Confido vocale & camerata e. V. iz njemačkog Dorstena.

- Došli su u Pulu, organizirali smo im koncerte i zajedno u katedrali praizveli oratorijsko djelo "Regina coeli" pulskog profesora Branka Okmace, napisano za simfonijski orkestar i mješoviti zbor, prisjeća se Briški. Dan kasnije ponovili su tu izvedbu u Rovinju gdje su Puljani priredili iznenađenje profesoru Massimu Brajkoviću iz Rovinja izvevši a cappella njegovu kompoziciju "El gianeico". Brajković je došao na koncert, no nije znao da će ta njegova pjesma biti izvedena. To su njemački zbor i orkestar toliko dobro prihvatili da su ih zamolili da ponove u Njemačkoj bez najave jer su bili oduševljeni tom kompozicijom.

U priču je bio uključen i zbor Sveučilišta u Augsburgu koji je nastupio u Puli i Rovinju još u lipnju tako da su i njima Puljani uzvratili posjet kada su krenuli u Dorsten. U Ausburgu na Sveučilištu pulski akademski zbor održao je cjelovečernji koncert na kojem su izvedena djela hrvatskih skladatelja s naglaskom na istarsku glazbenu riznicu (Lang, Okmaca, Brajković, Odak, Milotti, Talan, Dugan). Komorni zbor iz Augsburga izveo je dvije skladbe i zajedno su izveli Duganovu Molitvu i Talanovu "Ave Mariju".

Magnificat      

- To je bilo prvi dan našeg putovanja i bilo je jako lijepo i uspješno, prisjeća se Briški.

Nakon nastupa u Augsburgu uputili su se u Dorsten, gdje su imali probe i koncert u crkvi svete Barbare, a isti repertoar bio je na svim njihovim nastupima, a to su skladbe Schuberta, Donizettija, Okmace…

U Dorstenu su održali dva koncerta pa su zajedno pjevali Akademski zbor pulske Muzičke akademije i Confido vocale & Camerata. Program je bio isti kao u Puli i Rovinju - Donizettijeva "Messa di Gloria e Credo", Schubertov "Magnificat" i Okmacina "Regina Coeli".

Na povratku iz Njemačke svratili su u austrijski Salzburg gdje su u samom centru, na Mirabellplatzu pjevali na svetoj misi na hrvatskom u Hrvatskoj katoličkoj župi bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu i nakon toga izveli koncert za one koji su došli na misu. Na repertoaru u Augsburgu i u Salzburgu su bila uglavnom djela hrvatskih autora, s naglaskom na istarske skladatelje tako da su izvodili Brajkovića, Okmacu… pa i skladbu Ivane Lang "Pet istarskih minijatura" koju je izvodila Vilma Gracija Žmak.

Zahvaljujući domaćinima iz Augsburgu posjetili su, između ostalog, izložbu u Oberhausenu, gdje je postavljena svjetski poznata izložba "Krhki raj" koja upozorava na klimatske probleme s kojima se suočava čovječanstvo. Posljednji dan ovog putovanja koje je bilo i studijsko putovanje za studente, posjetili su najstariji rudnik na svijetu iznad Hallstatta, nazvanom Salzwelt - Svijet soli te su tu spontano zapjevali Brajkovićevu "El gianeico".

- Ne radi se tu o akustici, nego o ambijentu. Pjevaš u srcu planine, 840 metara unutra, komentira Briški.

- Projekt suradnje pokrenuo je Branko Baf, naš iseljenik koji više od 50 godina živi u Njemačkoj, a i sam je glazbenik, zborovođa i dirigent te više od 30 godina dovodi njemačke zborove na turneje u Istru, ističe Barbara Buršić koja vodi pulsku podružnicu Hrvatske matice iseljenika, a koja je pomogla u organizaciji, iako ona ističe da je najveći dio posla tu odradio upravo Briški.

U Augsburgu ih je primila Hrvatska katolička misija kod fra Mate Logare.

- Svi koji su iz Njemačke došli u Istru bili su prezadovoljni organizacijom i gostoprimstvom i htjeli bi dogovoriti novu suradnju, kaže Briški. Na koncertima u Sv. Barbari i Gladbecku hrvatski zboraši ispraćeni su stajaćim ovacijama. Briški je također iznimno zadovoljan i svojim studentima koji su se pripremili u kratkom roku, tim više što su to bila četiri koncerta s dva različita programa koja su održana u Njemačkoj i Austriji. Tome treba pridodati i putovanje koje od Pule do Augsburga trajalo 12 sati, umjesto predviđenih devet, tako da su praktički iz autobusa otišli direktno na pozornicu pjevati, no to se nije vidjelo na dirigentu i pjevačima odnosno pjevačicama, ali vidjela se spremnost da profesionalno odrade ovakav nastup. "Nismo se stigli niti presvući", prisjeća se Briški, no unatoč tome što im je bilo naporno, bio im je i doživljaj odraditi jednu ovakvu turneju u ovakvom tempu i putu od više od dvije i pol tisuće kilometara. Bila je to prilika i da se zboraši s pulske Muzičke akademije druže i bolje se upoznaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini