SAMO NAJBOLJE

Martina Filjak i Monika Leskovar u pulskom kazalištu. Iznimne glazbenice priredile sjajnu izvedbu za ljubitelje klasične glazbe

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula nastavlja s ciklusom koncerata "Samo najbolje", a prvi u novoj kazališnoj sezoni bio je koncert renomiranih umjetnica, klaviristice Martine Filjak i violončelistice Monike Leskovar. Višestruko nagrađivane umjetnice sa značajnom međunarodnom karijerom i reputacijom priredile su sjajnu izvedbu za ljubitelje klasične glazbe.

Arvo Pärt, L. van Beethoven, Claude Debussy i Astor Piazzolla skladatelji su čija su djela izvedena tom prigodom, a riječ je o iznimno duu, koji je dobio izvrsne ocjene kritike gdjegod je nastupao, a izazvao je oduševljenje kod publike.

(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Nježnom, a istodobno strastvenom, lirskom svirkom te tehnički besprijekornim nastupom glazbenice su osvojile srca publike uz zanimljiv repertoar satkan od partitura čuvenih skladatelja iz raznih glazbenih epoha. Filjak je već nastupila u pulskoj kazališnoj kući prije tri godine, prilikom inauguracije novog klavira priredivši događaj za pamćenje.

Martina Filjak pažnju šire međunarodne javnosti privukla je 2009., kada je osvojila Zlatnu medalju i niz posebnih priznanja na renomiranom međunarodnom natjecanju u Clevelandu, te ubrzo potom debitirala u dvoranama Konzerthaus u Berlinu, Musikverein u Beču, kao i dvorani Zankel u Carnegie Hallu.

(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Rođena u glazbeničkoj obitelji, glasovir je počela učiti s pet godina, a već u šestoj prvi put javno nastupa. Glazbenu je naobrazbu stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na bečkom Konzervatoriju, a potom ju završila u renomiranoj klasi za soliste u Hannoveru. Pohađala je i majstorske tečajeve na prestižnoj Klavirskoj akademiji na jezeru Como u Italiji. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Monika Leskovar hrvatska je violončelistica rođena u Kreutztalu, u Njemačkoj 1981., dugi niz godina prisutna na svjetskim koncertnim pozornicama, a u posljednje vrijeme i na čelističkom odsjeku prestižne berlinske akademije Hanns Eisler kao cijenjeni pedagog.

(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Za nju kritičari navode neiscrpnu tonsku maštovitost, studioznu utemeljenost interpretacije i kreativno improvizacijsko nadahnuće trenutkom. Monika Leskovar završila je poslijediplomski studij u berlinskoj klasi znamenitog koncertanta i pedagoga Davida Geringasa, te postala njegov asistent na berlinskoj glazbenoj akademiji "Hanns Eisler". Tijekom osmogodišnjeg školovanja u Njemačkoj (Lübeck i Berlin) bila je pobjednicom na nekoliko uglednih svjetskih čelističkih natjecanja.

(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Mnoštvu recitala i solističkih nastupa uz glasovite orkestre Monika je pridodala i niz koncerata na kojima se iskazala kao umjetnica dostojna suradnje s nekoliko najvećih glazbenika našega doba. Česta je gošća Zagrebačke filharmonije s kojom je medu ostalima nastupila pod dirigentskim vodstvom sada već svjetski uglednog Kazushija Onoa, kao i karizmatičnog Valerija Gergijeva.

(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Premda je svoja najdraža priznanja i nagrade primila iz ruku danas već preminulih legendarnih guslača Yehudija Menuhina i Mstislava Rostropovica, Monika s radošću ističe da joj je najveće priznanje napuljsko violončelo "Vincenzo Postiglione" iz 1884., godine, koje su joj priskrbili Grad Zagreb i Orkestar Zagrebačke filharmonije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater