NAJNOVIJESveti Lovreč

Održana 40. Smotra narodne glazbe i plesa

| Autor: Mirjan RIMANIĆ
M. RIMANIĆ

Na slikovitom trgu, Placi uz baziliku sv. Martina u Svetom Lovreču, održana je 40. Smotra narodne glazbe i plesa zapadne i središnje Istre. Druženje folkloraša i pučkih pjevača započelo je kako priliči mantinjadom koju su izveli Kristijan Rudan i Goran Starčić iz KUD-a Cere, a potom su Marija i Milan Kranjčić iz Žminja otpjevali pjesmu „Osedlaj mi konja“. Njima je nakon izvedbe Sanja Matošević u ime Općinskog odbora smotre predala plakatu za sudjelovanje na svim Smotrama narodne glazbe i plesa u Svetom Lovreču, ali i u znak zahvalnosti za njegovanje istarske tradicijske glazbe. Mladi domaćini Folklorna skupina „Plesarini“ koja djeluje u sklopu Osnovne škole Joakima Rakovca iz Svetog Lovreča izvela je uz pratnju harmonikaša Matea Antolovića rašpu.  

Duhoviti intermeco u glazbenom programu izvela je Dramska skupina „Rožice“ KUD-a Matka Laginje iz Svetog Lovreča skečom „Svađa“, a u drugom dijelu programa skečom „Rotomanija“ također je nasmijala publiku. Nakon Lovrečkih glumaca amatera nastupio je ovdašnji pjesnik amater Ivan Dujmović pročitavši svoju pjesmu „Ognjišće“.

U nastavku programa Folklorno društvo Pazin, na svoj je prepoznatljiv način i visokoj razini izvelo uz pratnju gunjaca na vijulinu, bajsu i klarinetu Staru polku, sette passi i rašpu. Ivan Elio Babić iz Seline i Marija Rojnić iz Barbana s Lucianom Klimanom iz Pazina otpjevali su kantu „Paulina“. U ovoj je prigodi Sanja Matošević u ime odbora smotre Babiću predala plaketu za sudjelovanje na svim smotrama u Svetom Lovreču i za njegovanje izvorne kante na tanko i debelo. Kliman se kao vrstan pjevač još jednom popeo ne jedinstvenu Lovrečku pozornicu da bi s Milanom Orlićem Grgom otpjevao „Lipa moja Tonina“.

Folkloraši s Buzeštine okupljeni u Folklornom društvu „Sokol“ otplesali su sette passi i polku promena, a njihove pjevačice Marija Ribarić, Margarita Pernić i Deana Flego zapjevale su staru kantu „Ej mogla si se“. KUD „Plesarin“ iz Rovinja predstavio se starom polkom uz pratnju braće Klaudija i Mladena Radolovića na roženicama. Uz Plesarine iz Rovinja su došli i članovi KUD-a „Marco Garbin“ koji su izvodili rovinjske bitinade, pjesme na talijanskom jeziku u kojima soliste prati zbor koji imitira glazbene instrumente.

Kanfanarski KUD „Dvigrad“ otplesao je balun uz pratnju Luke Batela na mihu, a Folklorna sekcija umaškog Pučkog otvorenog učilišta „Ante Babić“ uz pratnju Nina Zakinje na triestini i Marije Marošića na bajsu izvela je mafinu, sofis i mazurku. Prije nego je Miloš Dodić iz Stranići govorio svoju pjesmu „Hartulina iz dalekega svita“ nastupili su gunjci Folklornog društva Pazin, koje je nakon Dodićeva nastupa, izvelo balun središnje Istre uz pratnju Marka Pernića na mihu. Nakon Pazinaca, Cerani su uz roženice Kristijana Rudana i Gorana Starčića izveli Ceranski balun. Na kraju su svoj balun predstavili i domaćini - članovi KUD-a Matka Laginje iz Svetog Lovreča koji su plesali uz pratnju Lolote Njegovan, a prije baluna otplesali su „ballo de kušin“. Smotru su uz brojnu publiku pratili Josip Pino Knapić i Ivona Orlić koji će nakon svih lokalnih smotri odabrati sudionike središnje Smotre narodne glazbe i plesa Istre koja će se održati u Raši.       


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam