NOVO-STARO (NE)NORMALNO

ŽIVOT U DOBA KORONE SERVIRAO NAM JE NOVA PRAVILA Emanuel Melon, chef i suvlasnik Kantine Melon u Petroviji: Ljetos se vidjelo da ljudima fale opušteni izlasci u restorane, stare navike... ZATO RADIMO I SADA DA NAS NAŠI GOSTI NE ZABORAVE

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Kantina melon poznata je po pizzama i burgerima (Snimila Tea Štokovac)

Kantina melon poznata je po pizzama i burgerima (Snimila Tea Štokovac)


Zaželi se čovjek sjesti u restoran i naručiti neko jelo upareno dobrom kapljicom vina, u društvu, onako lijepo servirano, uz ljubaznog konobara s kojim se može podijeliti pokoja eno-gastro rečenica. Ali poluživot u doba korone servirao nam je nove navike na koje smo se priviknuli, u neskrovitoj čežnji za povratkom u normalu, osobito onim neposrednim druženjima, bez zaštitnih maskica. S obzirom da je drugi val korone prinudio u zimskim mjesecima ugostitelje na lockdown, a nisu mogli kao u proljeće strpljivo čekati Godota, dosjetili su se prilagoditi protuepidemijskim mjerama, balkanski rečeno: “Kad neće Muhamed brdu, onda će brdo Muhamedu”. I evo nama dostave iz renomiranih restorana na kućna vrata. Naravno, bez konobara, ali s finim delicijama poznatih okusa.

Zavirili smo iza vrata poznate umaške Kantine Melon na adresi u Petroviji. Unatrag dvije godine, prilikom zadnjega posjeta, puhala je oštra siječanjska bura i sjedili smo uz kamin, guštajući uz zimsku kraljicu jela - jotu, dok su svi stolovi u lokalu bili zauzeti. Danas je vrlo sličan, mrzli siječanjski dan, sjedim opet u Kantini Melon s Emanuelom Melonom, chefom, voditeljem i suvlasnikom ugostiteljskog objekta. Treperavi plamen u kaminu stvara domaćinsku atmosferu, ali je lokal prazan i doima se hladnim. Emanuel je poznati istarski ugostitelj - kuhar, član predsjedništva Ceha ugostitelja pri Udruženju obrtnika Bujštine, osvajač brojnih gastro nagrada. Spominje neke, onako usput, kao da su se zbile u nekom pretpotopnom dobu. Prvo mjesto u TV gastro showu “Večera za pet”, drugo mjesto u emisiji “Punom parom”, drugi i treći na natjecanju Pizza majstora -pizzaiola Hrvatske, a posebno je ugodno prisjećanje na Svjetsko natjecanje nacionalnih ekipa - pizzaiola u Napoliju gdje je između 800 natjecatelja, hrvatska vrsta ušla u top 50.

- Pripremao sam pizzu Istrianu, sa svim istarskim domaćim namirnica, uz dodatak mozzarelle di bufala, one iz Napolija. Kad sam na kraju izribao i naš bijeli tartuf, intenzivan se miris kao nevidljivi oblak razvlačio dvoranom i očarao oduševljeni žiri, prisjeća se Emanuel tih dana. Domeće još i brojna sudjelovanja na natjecanjima Gastro Istra gdje je osvojio također prvo mjesto sa svojim specijalitetom „Fuži Cardinale“, fuži u umaku od škampa, kaneštrela, šparoga i listića tartufa…

Njegov istraživački gastro duh neprestance ga motivira i pokreće na nove aktivnosti, a poznat je u lokalnoj zajednici i šire kao sudionik i inicijator brojnih humanitarnih priredbi i akcija. Stoga je neupitno da će svoje kulinarske majstorije usavršavati kad se život vrati u poznatu kolotečinu, ali do tada treba preživjeti.

- U prvome valu pojave koronavirusa, u neznanju i strahu od zaraze, striktno smo se držali svih protuepidemijskih mjera. Lokali su bili zatvoreni, a višak slobodnog vremena preusmjerio sam na manje radove oko preuređenja prostora, priča Emanuel i pokazuje natkrivenu terasu.

- Svi smo bili zatečeni i paralizirani tom neobjašnjivom najezdom opakoga virusa i nismo se baš usudili eksperimentirati s pripremom i dostavom hrane na kućne adrese. Ali predugo traje ovo stanje mirovanja i letargije, pa se nekolicina restorana na Umaštini pokrenula te pripremaju jela i dostavu hrane po narudžbi. Riječ je etabliranim ugostiteljskim objektima poput Rustice, Bušćine, Andyja, Maruzzelle, Gurmana (Vilola), Lune… Dva su razloga tog zaokreta u ponudi. Prvi je naravno, ekonomske naravi. Režije i još neke troškove moramo plaćati, pa barem da se održimo na pozitivnoj nuli, a drugi je razlog što mi zaista obožavamo svoj posao te poput svih umjetnika moramo neprestance držati svoj alat u ruci i stalno producirati novi, kreativniji spektar jedinstvenih (d)jela. To je strast koja ključa u nama i koja u nama budi osjećaj samopotvrđivanja, nadahnuto veli.

A što se može naručiti?

- Naša Kantina Melon ima svaki dan od 11 do 22 sata u ponudi nekoliko menija po ugodnim cijenama od 30 kuna. Bobići, jota, tjestenina s gulašima, bečka šnicla, miješano meso na roštilju. A u ponudi je, uglavnom petkom, šugo od sipa s polentom, nabraja pa uz osmijeh dodaje: ”Da nas naši gosti ne zaborave.”

No, primaju i ekskluzivnije narudžbe poput mesnih jela i hobotnice pod pekom koje dostavljaju u toplim banjama, zatim punjenih jadranskih lignji, škampa na buzaru, a organiziraju i catering. Za takve narudžbe važno se predbilježiti dan ranije. Između božićno-novogodišnjih blagdana poigrali su se svojim majstorijama pa su pripremali tri vrste menija s tri do pet sljedova po cijeni od 200 do 400 kuna za dvije osobe, uz blagdanski dar kuće - butelju vina. Uglavnom, narudžbe im iz dana u dan rastu, jer što je lokal dulje vremena zatvoren, rastu i apetiti njihovih gostiju za delicijama koje samo on i njegov glavni kuhar Aleksandar Novaković, uz asistenciju sestre Marine Melon, znaju pripremiti na svoj tajanstven i originalan način.

- Pa ipak, najviše nas ekonomski izvlače naše odlične pizze iz prave krušne peći koju je zidao tata Marino. Najčešće se naručuju, ali prate ih narudžbe i novog gastro-trenda Melon, zasitnog burgera od junećeg mesa, priznaje Emanuel koji stalno osluškuje potrebe svojih naručitelja.

Referiramo se na dane kad su restorani bili otvoreni od svibnja do prosinca lani.

- Ne smijem se žaliti jer se u srpnju i kolovozu posao vratio u poznatu kolotečinu. Bilo je vidno da je nakon stalnih izolacija gostima falio poneki opušteni izlazak u restorane, stare navike, a i naša domaća kuhinja, jer prepoznati smo po tom brendu domaćih tradicijskih jela, ali i izdašnim porcijama, za koje naši gosti tvrde da držimo realne cijene, ističe.

Je li bilo kakvih iskoraka u pripremi hrane nakon lockdowna, novih jelovnika?

- Kao i svi ugostitelji nastojimo se što više prilagoditi željama gostiju, te svako toliko obogatimo naš tradicionalni meni s novim jelima. No, ponavljam, naši gosti, u najvećem broju Slovenci, Talijani, Austrijanci, Nijemci i Nizozemci, već znaju što nudi naša kuhinja i stvorili su određenu naviku konzumiranja provjerenih, obilnih tanjura, pa se ne upuštamo često u neke gastro izlete pripreme tzv. degustacijskih jela. No, ponekad me uvrebaju izazovi i napravim eksperiment u svom kuhinjskom laboratoriju, onaj za vrhunske gurmane, pojašnjava Emanuel.

U kolovozu su priredili mini festival delicija Kantine Melon i čuvenih vina umaškog vinarskog asa Morena Coronice za 40-ak istančanih gostiju. Na meniju se našlo pet sljedova: carpaccio od škampa na posteljici od rukole sa svježim tartufom uz Malvaziju 2019.; jakobova kapica gratinirana sa sirom od tartufa uz Malvaziju 2018.; krem juha s tikvicama i kozicama uz Gran Malvaziju 2016.; punjeni fuži s tartufom uz Merlot 2015.; filet lista na kremi od batata uz Gran Malvaziju 2017.; desert Mus Truffelle - Noir Karlić uz Gran Teran 2016.

- Nezaboravna večernja eno-gastro šetnja pod romantičnim ljetnim zvjezdanim svodom pokazala se vrlo poželjnim kulinarskim novitetom, pa sam uvjeren da će sličnih gastro izazova i prezentacija u suradnji s domaćim vinarima biti još na našem itineraru, deklarativno će chef Emanuel, pun stvaralačke energije i vedra duha.

Preživio je, kao i brojne njegove kolege, jednu apokaliptičnu godinu uz puno mašte i novih radnih pokušaja, praktički snalaženja. A njegova jagodica na torti u jednoj ovako teškoj godini zove se Chiara, djevojčica koja je stigla u njegovu malu obitelj koncem prosinca. Dakle, lanjsku će godinu ipak najviše pamtiti samo po tom slatkom završetku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater