U POREČU OD 10. DO 12. SVIBNJA

USUSRET VINISTRI: Svijet malvazija podiže kriterije i povisuje bodovne pragove

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
 Ocjenjivači na Vinistri više neće sjediti ovako jedni iza drugih već u krugu (D. ŠIŠOVIĆ)

Ocjenjivači na Vinistri više neće sjediti ovako jedni iza drugih već u krugu (D. ŠIŠOVIĆ)


Kako je od početka održavanja ove manifestacije uobičajeno, trodnevno ocjenjivanje vina za ovogodišnju Vinistru održat će se tri tjedna ranije, a za najmasovniju kategoriju - posebno natjecanje Svijet malvazija - ocjenjivanje će se održati 17. travnja

Do 29. ožujka traje rok za predaju uzoraka vina za ocjenjivanje u sklopu ovogodišnje međunarodne Izložbe vina i vinske opreme Vinistra, koja će se u porečkoj dvorani Žatika u svom 26. izdanju održati od 10. do 12. svibnja. Kako je od početka održavanja ove manifestacije uobičajeno, trodnevno ocjenjivanje vina za ovogodišnju Vinistru održat će se tri tjedna ranije, a za najmasovniju kategoriju - posebno natjecanje Svijet malvazija - ocjenjivanje će se održati 17. travnja.

Sve veći svjetski ugled Vinistre

Ovo će biti 11. izdanje Svijeta malvazija, u svijetu jedinstvenog vinskog ocjenjivanja u kome se vrednuju vina istog tradicionalnog naziva, iako se tu često radi o različitim sortama. Naime, u starije doba pojam "malvazija" označavao je merkantilni tip vina pripremljenog tako da može izdržati dugo putovanje brodovima, a da se ne pokvari, pa kako je taj naziv u starom i srednjem vijeku postao toliko popularan, u mnogim mediteranskim zemljama imenom malvazija nazvane su lokalne sorte, bilo crne bilo bijele, ili pak tradicionalni lokalni tipovi vina u pojedinim mediteranskim i južnoevropskim regijama. Zbog raširenosti pojma malvazija, a uzajamnog nepoznavanja o kakvim se vinima radi, udruga Vinistra je prije petnaestak godina pokrenula projekte Malvazija Mediterana i Svijet malvazija, s ciljem da se sve lokalne sorte koje se zovu malvazija znanstveno prouče (pritom je utvrđena genska povezanost različitih malvazija na različitim, međusobno čak i vrlo udaljenim lokacijama Sredozemlja, ali genski pandan istarske malvazije dosad nije nađen), kao i da se svi ti tipovi i vrste malvazija predstave, ocijene i nađu na istome mjestu u isto vrijeme na porečkoj Vinistri.

Sve veći svjetski ugled Vinistre, i sve vrjedniji svjetski uspjesi istarske malvazije, razlozi su zbog kojih će ocjenjivanje u sklopu ovogodišnjeg Svijeta malvazija doživjeti nekoliko kvalitativnih promjena, prateći trendove najprestižnijih svjetskih ocjenjivanja vina.

Ocjenjivanje će biti mnogo strožije

Prije svega, ocjenjivanje će biti strožije, odnosno bodovni pragovi viši nego prijašnjih godina: od ove godine će brončanu medalju dobivati vina koja sakupe od 80 do 82,9 bodova, srebrnu od 83 do 86,9 bodova, zlatnu od 87 do 91,9 bodova, a veliku zlatnu medalju od 92 do 100 bodova. Ranije je prag za srebrnu medalju bio 82 boda a za zlatnu 85 bodova i oni su povišeni za jedan odnosno dva boda, dok su isti ostali pragovi za brončanu medalju (80 bodova) i za veliku zlatnu medalju (92 boda).

Smanjuje se i broj članova ocjenjivačkih panela: svaki će uz predsjednika imati još po četiri člana, umjesto ranijih pet; predsjednik će imati veću odgovornost u odlučivanju, a unutar panela omogućena je i rasprava odnosno suradnja i komentiranje uzoraka prije davanja zaključne ocjene, dok se ranije sav postupak morao odvijati u tišini. Uvodi se i jedna formalno-estetska izmjena: ranije su ocjenjivači bili smješteni jedni iza drugih, a od ove godine sjedit će u krugu. Predsjednica cjelokupne ocjenjivačke komisije i ove će godine biti Caroline Gilby, nositeljica titule Master of Wine.

Podsjetimo, na prošlogodišnjoj Vinistri ocjenjivana su sveukupno 582 vina, od čega je 270 ocjenjivano u sklopu Svijeta malvazija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini