GOURMET EVENT U ROVINJU

Tradicija na stolu: MORSKI RECEPTI NAŠIH STARIH

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Mjesec dana Rovinj i Vrsar bit će domaćini novog gourmet izdanja na kojem će se po promotivnim cijenama nuditi tradicionalna jela iz knjige "Recepti kuće o batani", odnosno posebno osmišljeni meniji pod nazivom "Kako je dela nono" i "Kako dela unuk"

U rovinjskom spacciu "Matika", jučer je održana konferencija za novinare vezana za prvi gourmet event "Tradicija na stolu: morski recepti naših starih", posvećen očuvanju kulinarskih znanja i tradiciji koji starta s današnjim danom, a moći će se kušati slijedećih mjesec dana.

Jedinstveni događaj

Sudionici pressice, redom ljudi iz marketinga, poduzetnici i kuhari, udružili su znanja i iskustvo, te okupljeni oko zamisli kako što kvalitetnije prezentirati kulinarsko znanje i tradiciju, osmisli su novi gourmet event koji se bazira na tradicionalnim jelima iz knjige "Recepti kuće o batani", odnosno posebno osmišljenim menijima pod nazivom "Kako je dela nono" i "Kako dela unuk", čiji su recepti ujedno i sadržaj nove kuharice "Tradizione a tavola: Viécie riciéte da mar".

Po riječima urednice izdanja Zorice Bocić, ovaj jedinstveni event počiva na tradicionalnim jelima iz knjige "Recepti kuće o batani" i predstavlja veliki doprinos nastojanjima da se mladi uključe u procese očuvanja nematerijalne kulturne baštine i da se kulinarska znanja, godinama njegovana unutar lokalnih obitelji podijele sa zajednicama diljem svijeta kroz koncept pripreme rovinjskih recepata "Kako je dela nono" i "Kako dela unuk".

- Ova knjižica, ujedno i nastavak knjige "Recepti Kuće o batani", osim liste menija restorana i konobi sudionika gourmet eventa, istovremeno predstavlja i kuharicu s receptima gdje su nono i unuk, svaki na svoj način pripremili desetak starih, možda i zaboravljenih recepta i kreirali jela s namirnicama ulovljenim uz pomoć batane, tradicionalnog ribarskog plovila ravna dna, isključivo iz našeg mora, poručila je u ime Maistre Zorica Bocić. Dodala je i da će knjižica svakom gostu gourmet eventa biti poklonjena.

Svjetski nivo

Više riječi o samom događanju izrekla je direktorica Turističke zajednice Rovinj Odete Sapač koja je istaknula da se novi event "kuhao" posljednje dvije godine.

- Ovaj zanimljivi gourmet event nastao je u organizaciji Turističke zajednice grada Rovinja i Turističke zajednice Općine Vrsar u suradnji s turističkom kompanijom Maistra, Udrugom Kuća o batani, Udruženjem obrtnika Rovinj i Strukovnom školom Eugena Kumičića iz Rovinja, s ciljem podizanja gastro ponude na jedan viši i prepoznatljivi svjetski nivo. Naime, nakon osam godina od početka, danas uspješne i prepoznatljive manifestacije "Putovima rovinjskih delicija" imamo i novi, drugačiji event koji se bazira na tradicionalnim jelima, poručila je Sapač, dodajući kako će posjetitelji 11 restorana u Vrsaru i Rovinju moći birati žele li, primjerice, kušati brodet od svježe ribe, rižot s rakovima, domaću juhu od divljeg brancina po recepturi nona ili unuka.

Predsjednica Udruge Kuća o batani, Ines Giuricin posebno je apostrofirala vezu između starih i mladih kuhara, koja se na ovaj način produbljuju ali i osigurava prijelaz znanja i recepta. U tom je smislu posebno zahvalila autoru knjige "Recepti kuća o batani", Sergiu Ferrari, na čiju se knjigu prirodnim slijedom stvari sada nadovezuje nova "Tradicija na stolu: morski recepti naših starih" ali i učenicima Strukovne škole Eugena Kumičića, bez kojih budućnost, ona kulinarska, ne bi bila osigurana.

Emil Nimčević, ravnatelj rovinjske Strukovne škole Eugena Kumičića kazao je da su učenici škole aktivni sudionici nove knjige recepta, odnosno nakon "Jela s likovnih djela - Freska na pjatu" i "Tri kantuna u hiži srdeline" sa zadovoljstvom i pod kuhačom profesora Tihomira Horvata, prionuli su i ovom zadatku.

A kako to izgleda kad nono priprema hranu, odnosno kad se unuk trudi, posjetitelji prvog gourmet izdanja "Tradicija na stolu: morski recepti naših starih" moći će se kušati u 11 ugostiteljskih objekata - "Orca", "Jure", "Maslina", "Kantinon", "Dream", "Calisona", "Rio", "La Perla", "Spacio Grota", "Kod Luce" i "Dvi palmi", po jedinstvenoj cijeni od 150 kuna. Tako slasno - čitav mjesec dana.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater