Ilustracija (Foto TZ Središnje Istre)
Danas je u konobi Doma u Svetom Petru u Šumi najavljen početak gastronomske manifestacije Šetimane fritaja središnje Istre, koja će se odvijati od 8. do 30. travnja 2022. godine u ugostiteljskim objektima TZ središnje Istre. U navedenom će razdoblju ugostitelji nuditi fritaje – tradicionalni istarski objed u kombinacijama raznih sastojaka, među kojima će glavno mjesto zauzimati samoniklo bilje dostupno na području Istre upravo u proljetnom razdoblju, kao što su šparuge, maslačak i medvjeđi luk uz, naravno, domaća jaja.
Na konferenciji su sudjelovali Sanja Kantaruti – direktorica TZ središnje Istre, Svetlana Buljan –
predsjednica ceha ugostitelja UO Pazin, Mihael Budak – vlasnik Konobe Doma i načelnik općine Sveti Petar u Šumi – Mario Bratulić.
Cijene fritaja kretat će se od 30 do 50 kuna, a kušati ih možete u sljedećim ugostiteljskim objektima:
Agroturizam Stara štala: Fritaja s vazmenim lukom (škalonja) i domaćim sirom, Fritaja s vazmenim
lukom (škalonja) i domaćom pancetom, Fritaja s plećkom (ili pancetom), Fritaja s maslačkom (divlji radić) i Fritaja s domaćom klobasicom i maslačkom | 30 kn Konoba Dišpet: Fritaja sa špaletom i šarugama, Fritaja s pomidorima, lukom i špaletom i Fritaja s tartufima | 40 kn
Konoba Doma: Fritaja s pancetom i krumpirom, Fritaja s ombolom, medvjeđim lukom i sjemenkama
od cuke i Fritaja sa špaletom, krumpirom i kravljim sirom| 50 kn
Konoba Jelenić: Fritaja sa šparugama i pršutom, Fritaja s divljim radićem i maslačkom i Fritaja sa
špaletom | 50 kn
Tomažova konoba: Fritaja s tartufima, Fritaja sa špaletom, Fritaja s mladim lukom i pancetom i Fritaja sa špinatom i pršutom | 50 kn
Organizatori gastronomske manifestacije su Turistička zajednica središnje Istre, a suorganizator Udruženje obrtnika Pazin. Više informacija o manifestaciji dostupno je na poveznici -
https://www.central-istria.com/hr/dogadjanja-events?id=2063.
Također, u istom razdoblju, Konoba Doma u Svetom Petru u Šumi, organizira i novo gastronomsko događanje – Mjesec supetarske špalete te će tom prigodom nuditi niz jela sa špaletom, među kojima
izdvajaju Punjenu špaletu s jetrenom paštetom, Pljukance sa špaletom i crvenim radićem u teranu te Špaletu „giravolta“ s palentom.